borito

Közel négyszázan látogattak el a szegedi bölcsészkar decemberi nyílt napjára – 2023 januárjában újra megnyitja kapuit az intézmény

Az előzetes regisztráció és a helyszínen tapasztaltak alapján körülbelül négyszáz érdeklődő fordult meg az Egyetem utcai főépületben december 12-én, az SZTE BTK nyílt napján. A vizsgaidőszak első napján szakos kiállítással, felvételi tájékoztatóval, miniórákkal, nyereményjátékkal és épülettúrával készültek a szervezők. A nyílt nap célja az volt, hogy az érdeklődő, főleg középiskolás diákok, első kézből kaphassanak tájékoztatást a karon folyó képzésekről, valamint hogy a miniórákon keresztül megtapasztalhassák a valódi egyetemista létet. Az SZTE BTK 2023. január 28-án ismét nyílt napot tart azoknak, akik a decemberi programon nem tudtak részt venni.

A belépéskor az aulában gyülekező tömeg is arra utalt, hogy sokan érkeztek a bölcsészkar nyílt napjára, de a 10 órától kezdődő köszöntőn és felvételi tájékoztatón már egyértelművé vált a nagy érdeklődés: bár sokan még a folyosókon sétáltak, időközben a kar legnagyobb előadóterme, az Auditorium Maximum is megtelt. Az eseményen a dékáni vezetés és a Tanulmányi Osztály vezetője is részt vett - a tájékoztatót Dr. habil. Kasik László oktatási dékánhelyettes tartotta meg, aki többek között az új felvételi eljárásról is szót ejtett.


tájékoztató


A folyosón a felvételi eljárás változásairól a Tanulmányi Osztály munkatársai igyekeztek tájékoztatást adni azoknak, akik meglátogatták pultjukat – itt a pontszámításban is segítséget kaptak a diákok. A BTK Hallgatói Önkormányzatának tagjai emellett a kollégiumokról, ösztöndíjakról, hallgatói életről beszéltek a hozzájuk fordulóknak. A szakos standoknál jelenlegi oktatókkal és hallgatókkal tudtak beszélgetni a résztvevők, és néhány helyen kisebb nyereményekkel is gazdagodhattak a szakok által szervezett játékokon.


minióra


A nyílt nap legnagyobb újdonsága a miniórák voltak. A BTK 18 alapszakja több mint hatvan miniórával várta a diákokat. A 20 perces kurzusok során a jelenlévők előadásokat hallgathattak a francia kultúrától kezdve az orosz rapen át egészen Dzsingisz kánig mindenről, amely a karon található képzésekhez kapcsolódik. Az órák célja az volt, hogy a diákok (ha csak kicsiben is, de) beleláthassanak abba, hogy kitől, hogyan és mit tanulhatnak majd a következő években és hogy valóban illik-e hozzájuk az adott szak. Nem utolsó sorban pedig a miniórák azoknak is iránymutatást adhattak, akik még nem döntöttek arról, hogy melyik képzést is válasszák.


sorsolás


Azok, akik legalább három miniórán részt vettek, a megérkezésükkor kapott útleveleiket egy ládába dobták, majd a nap végén egy sorsoláson vehettek részt. Itt a hat szerencsés nyertes BTK-s ajándékcsomagokat vehetett át a Hallgatói Önkormányzat képviselőitől.


A nyílt nap egy épülettúrával zárult. Az Auditorium Maximum történetének megismerése után a túrán részt vevők megtekinthették a Tanulmányi Osztályt, amelyet néhányszor biztosan meg kell látogatniuk majd egyetemi éveik alatt, később a HÖK irodáját és tevékenységét is jobban megismerték. A földszinten ezután Dr. Mód László tartott tárlatvezetést a Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék folyosógalériáján, végül a program a TV- és rádióstúdió megtekintése után a Café Radnótiban fejeződött be.


Az SZTE BTK 2023. január 28-án, szombaton, ismét nyílt napot tart!

A részletek január elején elérhetők lesznek a kar honlapján!


Fotók: Almáshegyi Szabina

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.