borito

Ismét előkelő helyen a felsőoktatási ranglistákon: országosan és világviszonylatban is az elsők között a szegedi bölcsészkar

Az SZTE BTK az oktatói kiválóság alapján az ország legjobb bölcsészkara, egyben az SZTE legjobb kara a HVG értékelése szerint, a Round University Ranking (RUR) bölcsészettudományi listája alapján pedig az SZTE Magyarország legjobb egyeteme. A HVG és a RUR értékelései évről évre referenciaként szolgálnak mind az intézmények teljesítményének minősítéséhez, mind pedig a felsőoktatásba készülők döntéséhez.

Míg a HVG a hazai felsőoktatási intézményeket értékeli hallgatói és oktatói kiválóságuk alapján, addig a RUR (Round University Rankings) moszkvai székhelyű rangsorkészítő szervezet a világ 847 vezető felsőoktatási intézményének teljesítményét rangsorolja, tudományterületekre bontva.

 

A HVG az egyetemeket és a karokat is rangsorolja: mindkét listán az elsők között foglal helyet az intézmény


A HVG a rangsort a Diploma 2023 című kiadványában jelentette meg, amely idén tizennyolcadik alkalommal nyújt segítséget a felvételi előtt állóknak. A rangsor minden évben az Oktatási Hivatal adatainak felhasználásával készül el.


Idén az egyetemek összesített rangsorában az SZTE a második helyet szerezte meg, oktatói kiválósága alapján pedig az ország legjobb egyeteme lett. Az SZTE BTK az ország 121 kara közül az összesített rangsorban a negyedik helyen végzett, ezzel együtt a Szegedi Tudományegyetem legjobb kara. Egyetemi szinten a hallgatói kiválóságban is kiemelkedik: itt a tizenkét kar közül szintén az első helyet szerezte meg. Az oktatói kiválóság alapján az összesített rangsorban az SZTE BTK a 123-ból a hetedik helyen végzett – ezzel a helyezéssel minden más bölcsészkart megelőzve az ország legjobbja.

 

bölcsész


A bölcsészkarokat és az ott indított képzéseket külön is értékelik


A HVG a tudományterületeket önmagukban is górcső alá veszi. Az összesített rangsorban a 19 bölcsészettudományi képzést indító intézmény közül az SZTE a negyedik helyen végzett, azon belül is kiemelkedő az elsőhelyes jelentkezők számát tekintve: itt a fővárosi intézmény, az ELTE két kara után a harmadik helyet szerezte meg, ezzel a felvételizők által legkeresettebb vidéki bölcsészkar is egyben.


Az egyes szakokat a hallgatói kiválóság alapján értékelik a kiadványban. Az SZTE BTK pszichológia és történelem képzése a harmadik, germanisztika és anglisztika szakja pedig a második helyet szerezte meg saját képzésterületén belül az országos lista összesített rangsorában. Ez utóbbi két képzés az elsőhelyes jelentkezők számát tekintve kiemelkedik: a vidéki intézmények hasonló képzései közül a két szegedire érkeznek a legtöbben. Az SZTE magyar szakja a képzésterület összesített értékelésében szintén a második, a felvettek pontátlaga alapján pedig az országos listán az első helyen végzett.


A társadalomtudományi képzéseket indító karok közül, amelyekből 29-et vizsgál a rangsor, az SZTE BTK az elsőhelyes jelentkezők számát tekintve a hetedik. A szakok közül itt egyedül a kommunikáció- és médiatudományról készült külön lista. A fenti következtetés itt is megállja a helyét: a vidéki karok kommunikációs képzései közül a szegedire jelentkeznek a legtöbben az első helyen.

 

RUR
(roundranking.com)


A világszintű ranglista alapján is a szegedi az ország legjobb egyeteme a bölcsészettudományok területén


A Round University Ranking (RUR) moszkvai székhelyű rangsorkészítő szervezet december 8-án jelentette meg legfrissebb, tudományterületi rangsorait. A Szegedi Tudományegyetem 132 helyet javított a bölcsészettudományi listán: a 173. helyezést érte el idén a tavalyi 305. helyhez képest, és Magyarországon a legjobb egyetem lett. A tematikus listán az SZTE az oktatást, kutatást, nemzetközi diverzitást mérő mutatók mentén is az első magyar intézmény.

 

Az értékelések szempontjai


A HVG az oktatói kiválóságot a minősített oktatók száma és aránya alapján méri, valamint figyelembe veszi a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak és az MTA Doktora cím birtokosainak megoszlását is a teljes oktatói karban. A hallgatók értékelésekor az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvett diákok átlagpontszámát és a nyelvvizsgával rendelkezők arányát vizsgálják. Ezeken felül azt is nézik, hány olyan hallgató tanul az adott intézményben, aki már középiskolásként helyezést ért el valamilyen tanulmányi versenyen.

A RUR az egyetemi tevékenység négy kulcsterülete (azokon belül húsz indikátor) alapján értékel: oktatás (40%), kutatás (40%), nemzetközi diverzitás (10%) és pénzügyi fenntarthatóság (10%).

 


Forrás: HVG Diploma 2023; SZTEInfo; roundranking.com

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)