tudom

A tudomány úttörő magyar nőiről született könyv oktatóink szerkesztése alatt

Karunk két oktatójának, Cristian Réka Mónika és Kérchy Anna főszerkesztői munkájából született meg a Pioneer Hungarian Women in Science and Education című kötet, amely az 1945 előtt született, a tudományos kutatás és oktatás területén jelentős eredményeket elért nők életútjának és pályaívének bemutatására vállalkozik. Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent könyvet a Magyar Tudományos Akadémia 195. rendes közgyűléséhez kapcsolódóan május 5-én, 14 órától mutatják be Budapesten, az MTA Székház Kistermében.

A tíz fejezet az orvostudomány, a biológia, a botanika, az ásványtan, a csillagászat, a matematika, a régészet, a pedagógia, a művészetfilozófia és a zenetudomány diszciplínáiban úttörő szerepet játszó jeles elsők portréját vázolja fel.


KEP_A_KONYROL


Az MTA Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottsága által szervezett eseményen a kötetet a szerkesztők, valamint a szerzők közül Pukánszky Béla, Kéri Katalin, Bruckner Éva, Varga Andrea, Kocic-Zámbó Larisa és Dalos Anna mutatják be. A beszélgetést Bollobás Enikő, a Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság elnöke vezeti.


A kapcsolódó szóróanyag megtekinthető és letölthető itt.


A rendezvény jelenléti és online formában is követhető. Az utóbbihoz szükséges csatlakozási adatok itt érhetők el:

Zoom csatlakozási lehetőség:

https://us02web.zoom.us/j/85880810212?pwd=ZjZPeFpUTVBabnh4UFZxSXNjVzgzUT09

Meeting ID: 858 8081 0212

Passcode: 827173


A könyvbemutatón megjelent vendégek tiszteletpéldányokat kapnak.

A kötet hamarosan megrendelhető lesz az Akadémiai Kiadó oldalán!


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Honlap_borito_MKN

Az idei már a hatodik alkalom, amikor ismert írók és filozófusok az ország különböző pontjairól a szegedi bölcsészkarra érkeznek azért, hogy a Magyar Könyvkiadók Napja elnevezésű rendezvényünk keretében az itteni olvasóknak is bemutassák legújabb köteteiket, ők maguk pedig jobban megismerhessék közönségüket. A számtalan meghívott vendég és legtöbbször a kérdező szerepében fellépő bölcsészkari oktató mellett kísérő programokkal is készülünk. Az első este például az online olvasásnépszerűsítés lesz a téma, de természetesen a könyvvásárlás sem maradhat el: a Libri csapata is itt lesz velünk a két nap folyamán. A programok október 5-én és 6-án a BTK Kari Konferenciatermében, esténként pedig a Café Radnótiban kapnak majd helyet.