zsoldospéterdíj

Dr. Baráth Katalin "Afázia" című regénye nyerte a 2022-es Zsoldos Péter-díjat

Dr. Baráth Katalin, az SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszékének egyetemi tanársegéde nyerte el idén a Zsoldos Péter-díjat, amellyel az év legjobb sci-fi és fantasy regényét tüntetik ki. Az írónő Afázia című regényével (Agave Könyvek) nemcsak a szakmai zsűrit győzte meg, de a közönség is az ő művét kedvelte a leginkább. Baráth Katalin az elismerést április 20-án, a magyar sci-fi és fantasy napján vehette át Budapesten, a Cinema MOM-ban.

A verseny döntőjébe azok az előző évben megjelent sci-fi és fantasy művek juthatnak be, amelyekre a magyar fantasztikus szakmai közösség legtöbb ajánlása érkezik. A megmérettetés három kategóriában zajlik: regényekkel, novellákkal és – 2020 óta már – fordításokkal is indulhatnak a szerzők. A héttagú zsűri (Benczik Vera, H. Nagy Péter, Keserű József, Makai Péter Kristóf, Szép Eszter, Szilárdi Réka és Takács Bogi) a szakmai közösség által összeállított listáról választja ki a kategóriák legjobbjait, de a közönség is szavazhat.


A regény kategóriában Baráth Katalin műve mellett László Zoltán Mindig egyre több (GABO Könyvkiadó) és Sepsi László Termőtestek (Jelenkor) című regényei sorakoztak. A szakmai zsűri döntése alapján Baráth Katalin regénye nyerte el a díjat és az összesen tizenhárom induló közül a közönség is az ő írását választotta kedvencéül.


afáziaRészlet a regény összefoglalójából:

„A távoli jövőben járunk, amikor a Föld már lakhatatlan, a világhatalmak azonban számos háborút és katasztrófát követően sem változtak. Két birodalom uralja a Naprendszert: a pénz vezérelte Demokrácia és az önkényuralmi Háló Birodalom, a köztük található bányászkolóniák és telepek sorsa pedig jobbára attól függ, melyikhez vannak közelebb. Az ember sokat változott: bár a faj továbbra is előszeretettel harcol és hódít, a populációjának zöme elvesztette kapcsolatát a beszéddel és a nyelvvel, a kommunikáció vizuális módon történik.

Él azonban egy nép a két birodalom közt félúton, egy mesterséges bolygón, ami továbbra sem felejtette el a nyelvét, és igéje olyan erővel bír, hogy egyesek mámorító drogként, mások fegyverként tekintenek rá. (…)” (forrás: libri.hu)


Makai Péter Kristóf a díjátadón elhangzott laudációját az alábbiakban olvashatják:


„Az idei Zsoldos Péter-díj regény kategóriájában három remek, egymástól markánsan elütő érdemekkel rendelkező szöveg versengett. A zsűri feledhetetlen olvasásélményekkel lett gazdagabb, amelyek új fénytörésben láttatják a honi tudományos és fantasztikus irodalom helyzetét. Szoros versenyt hozott az idei mezőny, élénk párbeszéd alakult ki közöttünk a bírálandó művek körül. A jelölt regények megvitatását követően az idei díjat Baráth Katalin Afázia című könyvének ítéljük.


Az Afázia világa egyszerre tűnik távolinak és nagyon is közelinek: Pandonhya valódi űrkompország a kapitalista Demokrácia és a kollektivista Háló Birodalom között, maroknyi lakosának pedig egyedülálló fegyvere, a beszélt nyelv révén képes méretén felüli, sorsfordító szerepet betöltenie a galaktikus politikában. Ez a regény azonban máshol nem születhetett volna meg, csakis minálunk. Baráth Katalin ugyanis a magyar nyelvet ruházza fel ezzel a példátlan hatalommal, s vendégszövegekként a magyar irodalmi kánon számos nagy erejű alkotásának ad új hazát a sodró lendületű cselekményben.


bk

Baráth Katalin hitet tett amellett, hogy a természettudományok mellett a nyelvtudományt is megilleti, hogy tudományos-fantasztikus mű ihletője legyen, és Pandonhya világán a szintaxis, a pragmatika, vagy a szemantika nem csak a nyelvi jelentés hordozója, hanem a megmaradt moyer népességé is. Űrhajók és hivatalok hirdetik fennen, hogy ha a Földet el is veszítjük, a magyar nyelv örökké a miénk lesz.


Az Afázia mind világépítésében, mind szemléletmódjában a magyarságot foglalkoztató kérdések köré építi a regény konfliktusát, és szereplőinek mélyen ismerős, mégis sokrétű szereplőket tesz meg. Stilisztikailag kiemelkedő, nyelvi leleményekkel tarkított szövege méltó társa lehet China Miéville, M. John Harrison, vagy éppen Iain M. Banks műveinek. Olvasóként elragadott az egyedi, humorral finoman átszőtt elbeszélésmód, amely úgy tart tükröt a magyarság elé, hogy mégis érzékeny marad a néplélekre, és az irodalmi előképeihez méltóan örökíti meg, hogy milyen kihívások várnak ránk a jövendőben.” (forrás: zsoldospeter.hu)


A Zsoldos Péter-díjat az író halálának évében, 1997-ben alapította az Avana Egyesület és a Zsoldos-család, majd utóbbi 2020-ban átvette a díj gondozását az egyesülettől és egy szakmai testületre támaszkodva új alapokra helyezte azt. A megújult díjat minden évben április 20-án, az író születésnapján adják át.


Az elismeréshez ezúton is gratulálunk!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.