A Szláv Intézet tanárainak és hallgatóinak részvétele orosz kutatási projektben


Az Orosz Filológiai Tanszék tíz hallgatója a 2020-2021-es tanévben Dr. Tóth Szergej és Dr. Mikola Gyöngyi szakmai irányításával önkéntesként részt vett a Moszkvai Társadalompedagógiai Intézet "Ifjúság. Család. Gyerekek". Fórum (Форум. Молодёж. Семья. Дети) elnevezésű projektjének munkájában. A projekt az Orosz Művelődési Minisztérium Ifjúságpolitikai Hivatala által meghirdetett össz-oroszországi pályázaton nyert támogatást. A projekt célja az volt, hogy az egyetemista korosztály szemszögéből mutassa be a család fogalmának változását és a mai családokat érő kihívásokat, valamint keresse azokat a modelleket, amelyek a jól funkcionáló (boldog) családokra jellemzőek. A tíz hallgató, Fási Arnold, Gere Detre, Gőgh Dániel, Kaiser Kamilla, Kotvics Bettina, Nyiri Gergő, Rozgonyi Adél, Sipos Brigitta és Selmeczi Emese előzetesen összeállított kérdőív alapján interjúkat készítettek olyan párokkal, akik már legalább 15 éve élnek együtt. Az interjúk anyagából készült Glosszárium bevezető tanulmány kíséretében megjelent a Социальная Педагогика в России című rangos társadalompedagógiai folyóirat 2020/6. számában.

2021. október 21-én a hallgatók online kapcsolódtak be a projekt Moszkvában rendezett zárókonferenciájának munkájába, ahol Dr. Tóth Szergej előadást tartott „A család szemiotikája” címmel. A Moszkvai Társadalompedagógiai Intézet által kiállított elismerő okleveleket 2021. november 23-án Prof. Dr. Bibok Károly intézetvezető adta át a hallgatóknak.


IMGP9926IMGP9881IMGP9952


Fotó: Nagy-Mikola Sándor

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_35

Tavasszal is meghirdette az SZTE NKI Kulturális Irodája a Hallgatói Művészeti Versenyét, amelyre több kategóriában jelentkezhettek a tehetséges hallgatók: az eredményhirdetésen kiderült, a meghirdetettek közül majdnem minden kategóriában értek el helyezést BTK-s hallgatók is, nem egy esetben első helyen végeztek.


Néhány nappal később az ugyancsak az SZTE NKI által szervezett „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” alkotói pályázat díjkiosztójára is sor került, ahol az egyik első díjat szintén egy BTK-s hallgató kapta meg, személyesen Karikó Katalintól.