A Magyar Nyelvészeti Tanszék híreiA nyelvtörténeti kutatások újabb eredményei címmel a Magyar Nyelvészeti és a Finnugor Tanszék már 1998 óta rendez közösen konferenciát. Idén már a 11. rendezvényre került sor 2021. október 27-28-án a Kari Konferenciateremben. A jelenléti forma mellett konferencia a Zoom platformon is elérhető volt a azok számára is, akik nem tudtak Szegedre utazni. A nyitóelőadást Forgács Tamás, a Magyar Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanára tartotta Frazeológiai egységek visszaszorulásának és kiveszésének okairól címmel, a második napon a tanszék adjunktusa, Schirm Anita is előadást tartott Bezzeg az én időmben… – Adalékok a bezzeg szó történetéhez címmel. Az első napi előadások után kisebb ünnepség keretében a tanszék és a Nyelvtudományi Doktori Iskola nevében köszöntötték a 80. születésnapját ünneplő Büky László tanár urat, a tanszék és a doktori alprogram egykori vezetőjét is.

 

Forgács Tamás, a Magyar Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanára az MTA Középiskolai Alumni Programja keretében 2021. november 2-án Unalmas-e a nyelvtudomány? címmel előadást tartott egykori alma materében, a Kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban. A nagy érdeklődéssel kísért tudománynépszerűsítő előadás után a diákoknak módjuk nyílt kérdéseket feltenni a tudományos karrier lehetőségeiről is.


Forgács Tamás, a Magyar Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanára 2021. november 9-én részt vett az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke által szervezett 29. Egyetemi Nyelvészeti Napokon. A tanszék korábbi oktatójára, Papp Györgyre is emlékező nemzetközi online konferencia első előadójaként Tabuizálás mint a frazeológiai változás egyik forrása címmel tartotta meg plenáris előadását.


frazeologia

A Tinta Könyvkiadó Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához sorozatának tagjaként megjelent Forgács Tamásnak, a Magyar Nyelvészeti Tanszék egyetemi tanárának az MTA-doktora címért benyújtott és sikerrel megvédett disszertációja. A kötet címe: Történeti frazeológia. A történeti szólás- és közmondáskutatás kézikönyve. A terjedelmes monográfia azt a hiányt igyekszik pótolni, amely az állandósult szókapcsolatok kialakulásának és változási folyamatainak leírását illetően a történeti nyelvészetnek éppúgy adóssága, mint az eddig inkább csak a frazeológiai egységek leíró vagy kontrasztív vizsgálatára koncentráló frazeológiai kutatásoknak. A könyv kapcsán a kiadó vezetője egy interjút is készített Forgács Tamással a frazeológia témaköréről, ez itt olvasható: https://olvassbele.com/2021/06/05/forgacs-tamas-torteneti-frazeologia/Friss Hírek

Friss Hírek RSS

KUTATOK_EJSZAKAJA_22

Az SZTE BTK Kari Tanácsa legutóbbi, május 19-i ülésének témái a költségvetés, a hallgatói létszám növelése és ezzel párhuzamosan az új képzések kialakítása voltak. Az elhangzott beszámolók szerint az országos trenddel ellentétben, de az egyetem eredményeivel párhuzamosan az első helyes jelentkezők száma évek óta emelkedik, amit mások mellett a képzési kínálat bővítésével továbbra is ösztönözni szeretne a vezetés.