mta_kik_1170-430

Tudománymetria és kutatásértékelés a bölcsészettudományokban

10:00 Soós Sándor: Tudománymetria és/vagy kutatásértékelés?


Akadémiai körökben a tudománymetria leggyakrabban szitokszó. Ennek hátterében több évtizedes tudománytörténet, az elmélet és gyakorlat konfliktusa, az érdekeltek: kutatók, kutatásmenedzsment, finanszírozók eltérő céljai és percepciója, és főleg az ezekből adódó kategóriahibák és félreértések állnak. Utóbbiak jellegzetes példája a tudománymetria és kutatásértékelés fogalmainak összemosása, amelynek számos gyakorlati következménye van. Az előadás ennek a zavaros képnek a letisztításához igyekszik hozzájárulni, a tudománymetria természetét és néhány neuralgikus alkalmazási kérdését megcélozva.


10:30 Rusvai Mónika: A bölcsészettudományok monstruitása


A bölcsészet- és társadalomtudományok szinte minden tudománymetriai megközelítésben hátrányt szenvednek más tudományterületekkel szemben. Mi ennek az oka, hogyan lehetne változtatni és hogyan viszonyulunk hazánkban a humántudományok metriájához? Kutatóként hogyan tehetünk a tudományterület láthatóságának javításáért?


11:00 Fórum: kérdések, hozzászólások


11:20 Szünet


11:30 Hoczopán Szabolcs–Zeller Rozália: Szerzői eszköztár: tudománymetriai és kapcsolódó szolgáltatások SZTE polgárok számára


12:00 Bernátskyné Babus Csilla: MTMT: helyi igények és specialitások


12:15 Fórum: kérdések, hozzászólások


Résztvevők:

MTA KIK

Holl András informatikai főigazgató-helyettes

Soós Sándor osztályvezető, Rusvai Mónika ügyvivő-szakértő (Tudománypolitikai és Tudományelemzési Osztály)

Áts József osztályvezető (Magyar Tudományos Művek Tára)

Bilicsi Erika osztályvezető (Szakinformatikai Osztály)


SZTE KKK

Nagy Gyula főigazgató-helyettes

Hoczopán Szabolcs osztályvezető (Tartalomszolgáltatási Osztály)

Bernátskyné Babus Csilla csoportvezető, Zeller Rozália (MTMT)


SZTE_BTK_logo_ezust_kekthatterlogo_mtakmtmt_logoSZTE_Klebelsberg_Konyvtar_logo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_35

Tavasszal is meghirdette az SZTE NKI Kulturális Irodája a Hallgatói Művészeti Versenyét, amelyre több kategóriában jelentkezhettek a tehetséges hallgatók: az eredményhirdetésen kiderült, a meghirdetettek közül majdnem minden kategóriában értek el helyezést BTK-s hallgatók is, nem egy esetben első helyen végeztek.


Néhány nappal később az ugyancsak az SZTE NKI által szervezett „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” alkotói pályázat díjkiosztójára is sor került, ahol az egyik első díjat szintén egy BTK-s hallgató kapta meg, személyesen Karikó Katalintól.