nyn1

Kreativitás, kritikus gondolkodás és európai színvonal - A szegedi bölcsészdiploma: érték

Ismét nagy érdeklődés övezte – a legfrissebb hazai és nemzetközi rangsorok szerint – az ország legkiválóbb bölcsészkarának és a Szegedi Tudományegyetem legjobb karának a második nyílt napját. A középiskolások szerint megéri bölcsésznek tanulni. Hogy miért a legjobb döntés ehhez Szegedet választaniuk – mindezt többféleképpen mondták el és változatos szellemi játékokkal, tudóskvízekkel mutatták meg a kar oktatói, doktoranduszai és hallgatói.

 

Január 25-én több mint kétszáz pályaválasztás előtt álló középiskolás járt a szegedi bölcsészkar Egyetem utcai épületében, és ismerkedett meg a kar képzési kínálatával. Az Auditorium Maximum történelmi színhelyén prof. dr. Sándor Klára általános dékánhelyettes köszöntötte a felvételizőket, aki megnyitójában nemcsak azt emelte ki, hogy az itt elvégezhető 24 alapszak mindegyike piacképes diplomát ad, hanem azt is, hogy ez a kar fontos értékének tekinti az európai szemléletre való nevelést, a hagyománytiszteletet, a vitára való, örök nyitottságot, a kritikai gondolkodás és a kreativitás szeretetét. Mindemellett hallgatóbarát is, ezt bizonyítja, hogy 2019-ben az egyetem a Világszintű Hallgatói Elégedettség Díjat is megkapta.

 

Hogy még mit várhatnak a felvételizők a szegedi egyetemtől és az SZTE BTK-tól, mit kell még tudniuk a felvételi rendszerről, illetve a bölcsész- és társadalomtudományi alapszakokról, arról a kar oktatói és hallgatói tartottak előadást. Bemutatkozott az SZTE Junior Akadémia, ami azért jött létre, hogy megkönnyítse az SZTE-re vezető utat a középiskolásoknak, valamint a már SZTE-s hallgatóknak szervez változatos programokat, workshopokat és tájékoztatást ösztöndíjlehetőségekről. Borbola Lilla mesélt a felvételizőknek arról, hogy az SZTE Junior Akadémia hogyan képes segíteni nekik az egyetemre való bejutásban: a kínálatukban szerepelnek emelt szintű érettségire és nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok is. A leendő gólyák az SZTE BTK egyes szakjait bemutató asztaloknál kaphattak részletesebb tájékoztatást, de a komoly válaszok mellett maradt idő – a kreativitás szellemében – a játékos ismerkedésre is, hiszen a legváltozatosabb bölcsészet- és társadalomtudománnyal kapcsolatos szellemi játékokban mérethették meg magukat.

 

A SZTE BTK sikeres januári nyílt napja a kar épülettúrájával ért véget.

 

Hasznos tudnivalók a felvételihez itt.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.