nyn1

Kreativitás, kritikus gondolkodás és európai színvonal - A szegedi bölcsészdiploma: érték

Ismét nagy érdeklődés övezte – a legfrissebb hazai és nemzetközi rangsorok szerint – az ország legkiválóbb bölcsészkarának és a Szegedi Tudományegyetem legjobb karának a második nyílt napját. A középiskolások szerint megéri bölcsésznek tanulni. Hogy miért a legjobb döntés ehhez Szegedet választaniuk – mindezt többféleképpen mondták el és változatos szellemi játékokkal, tudóskvízekkel mutatták meg a kar oktatói, doktoranduszai és hallgatói.

 

Január 25-én több mint kétszáz pályaválasztás előtt álló középiskolás járt a szegedi bölcsészkar Egyetem utcai épületében, és ismerkedett meg a kar képzési kínálatával. Az Auditorium Maximum történelmi színhelyén prof. dr. Sándor Klára általános dékánhelyettes köszöntötte a felvételizőket, aki megnyitójában nemcsak azt emelte ki, hogy az itt elvégezhető 24 alapszak mindegyike piacképes diplomát ad, hanem azt is, hogy ez a kar fontos értékének tekinti az európai szemléletre való nevelést, a hagyománytiszteletet, a vitára való, örök nyitottságot, a kritikai gondolkodás és a kreativitás szeretetét. Mindemellett hallgatóbarát is, ezt bizonyítja, hogy 2019-ben az egyetem a Világszintű Hallgatói Elégedettség Díjat is megkapta.

 

Hogy még mit várhatnak a felvételizők a szegedi egyetemtől és az SZTE BTK-tól, mit kell még tudniuk a felvételi rendszerről, illetve a bölcsész- és társadalomtudományi alapszakokról, arról a kar oktatói és hallgatói tartottak előadást. Bemutatkozott az SZTE Junior Akadémia, ami azért jött létre, hogy megkönnyítse az SZTE-re vezető utat a középiskolásoknak, valamint a már SZTE-s hallgatóknak szervez változatos programokat, workshopokat és tájékoztatást ösztöndíjlehetőségekről. Borbola Lilla mesélt a felvételizőknek arról, hogy az SZTE Junior Akadémia hogyan képes segíteni nekik az egyetemre való bejutásban: a kínálatukban szerepelnek emelt szintű érettségire és nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamok is. A leendő gólyák az SZTE BTK egyes szakjait bemutató asztaloknál kaphattak részletesebb tájékoztatást, de a komoly válaszok mellett maradt idő – a kreativitás szellemében – a játékos ismerkedésre is, hiszen a legváltozatosabb bölcsészet- és társadalomtudománnyal kapcsolatos szellemi játékokban mérethették meg magukat.

 

A SZTE BTK sikeres januári nyílt napja a kar épülettúrájával ért véget.

 

Hasznos tudnivalók a felvételihez itt.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.