Élménygazdag Hungarológiai Nyári Egyetem a szegedi bölcsészkaron

Immár 19. alkalommal szervezte meg nyári egyetemét a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldiek számára az SZTE BTK Hungarológia Központja. A négy hétig tartó programsorozatra idén több mint 30 diák érkezett csaknem 20 különböző országból – többek között Horvátországból, Oroszországból, Bulgáriából, Japánból, Kínából, Indiából, Indonéziából, Thaiföldről, Új-Zélandról, az Amerikai Egyesült Államokból, Olaszországból, Brazíliából, Finnországból, Izraelből és Törökországból. Külföldi magyar szakos, nyelvész egyetemisták, idegen nyelveket kedvelő magánemberek és vendégtanárok jelentkeztek a 120 órás kurzusra. A hallgatók között visszatérő diákok, illetve olyanok is vannak, akik Magyarországon vagy Szegeden maradnak az egész évre, hogy tovább ismerkedhessenek a kultúránkkal, esetleg itt dolgozzanak.


A július 15-étől augusztus 9-ig tartó tanfolyamon résztvevők kora és motivációi tehát igen eltérőek. Vannak, akik kihívást látnak a magyar nyelv tanulásában, vannak, akik nyelvészként tanulmányozzák azt, míg mások számára az egyedi, érdekes tapasztalatok megszerzése a cél. Olyan is akad, akinek magyar felmenője van, vagy egy magyar ismerőse, házastársa miatt vág bele a nyelvtanulásba.

 

A bölcsészkar épületei adnak otthont a nyári egyetem kurzusainak, a napi 6 nyelvórának és 2 kultúraórának. Az oktatás négy különböző nyelvi szinten folyik, délelőtt új anyagot sajátítanak el a résztvevők, délután pedig játékos formában rögzítik és gyakorolják a délelőtti anyagot. Emellett a hallgatók olyan előadásokat is látogatnak, ahol a magyar történelemről, irodalomról, filmről vagy épp művészettörténetről tanulhatnak.

 

Szegeden az első Hungarológiai Nyári Egyetemet 2001-ben rendezték meg. A szervezők célja az volt, hogy más országok polgáraival megismertessék, a külföldiek körében terjesszék a magyar kultúrát, illetve nyelvtanulási lehetőséget biztosítsanak a számukra. A kurzus sikeresnek bizonyult, így egy új hagyomány született. És hogy mindez nemcsak építi az országimázst, hanem maradandó élménnyel is szolgál a résztvevők számára, azt az évről évre visszatérő hallgatók növekvő száma is bizonyít. Az idei nyári egyetem kiemelt témája a magyar kortárs kultúra, az előadások többsége így e köré a tematika köré szerveződik, valamint a nyelvórákon is gyakran szó esik a mai magyar kultúra jeles képviselőiről és alkotásaikról.

 

A még zajló nyári egyetem szabadidős programkínálata ugyancsak gazdag, hiszen Szeged nevezetességein kívül a környék látnivalóival is megismerkedhetnek a külföldi diákok: ellátogatnak Budapestre és Ópusztaszerre. Esténként kulturális programokon vesznek részt, ahol a magyar néptánc világába kapnak betekintést, illetve a magyar filmművészet olyan remekeit tekinthetik meg, mint a Kincsem, a Testről és lélekről, a Brazilok vagy az Anyám és más futóbolondok a családból című filmeket. A nyári egyetem egyik legnépszerűbb eseménye kétségkívül a nemzetközi est, ahol a diákok elkészíthetik, majd bemutathatják országuk hagyományos ételeit, illetve ízelítőt adhatnak hazájuk kulturális életéből saját előadásaikon keresztül. A kurzus végén a diákoktól a szervezők és oktatók záróesten búcsúznak, amire a különböző csoportok vicces előadásokkal készülnek.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.