1

Közel negyven külföldi ókorász adott elő a BTK-n

A Bölcsészkar Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszéke augusztus végén hatodik alkalommal rendezte meg a Sapiens ubique civis című nemzetközi konferenciát.


vzA tanácskozás névadójául szolgáló Szent Ambrus-idézet, mely szerint „a bölcs az egész világ polgára”, azonnal beigazolódott, hiszen a világ számos különböző országából érkező PhD-hallgatók és doktorjelöltek az első pillanattól kezdve otthon érezték magukat Szegeden és a Bölcsészkaron. A tudományos seregszemlére, melyet Dr. Vajda Zoltán egyetemi docens, az SZTE BTK külkapcsolati és ifjúsági dékánhelyettese nyitott meg, 15 ország 24 egyeteméről összesen 37 előadó érkezett.

A 2013 augusztusa óta minden évben, a nyár utolsó hetén megrendezett konferencia témái ezúttal is igen változatosak voltak: a görög és római irodalom, valamint az ókortörténet mellett a középkori és reneszánsz latin nyelvű irodalommal és kultúrával, bizantinológiával, régészettel, az ókori irodalom utóéletével, valamint a Római Birodalom mindennapi életével kapcsolatos előadások egyaránt helyet kaptak a programban.

gg„Nagy öröm számunkra, hogy a 2012 őszén egy brnói nemzetközi konferencia ihletése nyomán megszületett kezdeményezésünk mostanra hagyománnyá vált, és sorozatban hatodik alkalommal láthattunk vendégül több tucat tehetséges fiatal kutatót Szegeden. Ahogy minden évben, most is céljaink között szerepelt, hogy a tudományos tanácskozások tanulságai mellett más útravalót is adhassunk a résztvevőknek. A közös városnéző túra, az esti programok és a záróesemény, a bográcsos marhapörkölt melletti beszélgetések mind azt a célt szolgálták, hogy vendégeink szívükbe zárják a Bölcsészkart, Szegedet és a magyar kultúrát, s ha lehet, térjenek vissza hozzánk” – mondta el dr. Gellérfi Gergő, az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszékének tudományos munkatársa. Gellérfi dr. Nagyillés János tanszékvezetővel, dr. Jászay Tamással, az SZTE BTK oktatójával és Csapó Fanni doktorandusszal szervezte meg a konferenciát, és azt is hangsúlyozta, hogy a bölcsészkar támogatása mellett nagy köszönet illeti azokat a hallgatókat, akik a nyár utolsó napjait az esemény lebonyolítására áldozták.


A Szeged TV beszámolója a 2018-as Sapiens ubique civis konferenciáról


nataliaAhogy a szervezők említették, az évről évre érkező új résztvevők mellett rendre visszatérő vendégeket is köszönthetnek a Bölcsészkaron. A Masaryk University doktorjelöltje, Natália Gachallová például már negyedszer vett részt, míg a „rekordot” Dr. David Preston tartja, aki 2013-ban élete első nemzetközi konferenciájára érkezett Szegedre, s idén már ötödik alkalommal adott elő: immár a londoni Royal Holloway főállású oktatójaként tartott plenáris előadást az empedoklészi kozmológiáról. davepreston

„A Sapiens Ubique Civis egy egészen kivételes konferencia, ahol a klasszika-filológia és az ókortudomány bármely területével foglalkozó PhD-hallgatók és fiatal kutatók találkozhatnak, és egy informális, de ezzel együtt nagyon komoly környezetben oszthatják meg tudományos eredményeiket egymással. Mindemellett az esemény a szakmai ismerkedésre és a kapcsolatépítésre is kiváló alkalmat teremt, mind a magyar, mind a nemzetközi tudományosságot illetően” – mondta el kérdésünkre az ír kutató.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)