csanyi-geczi-karuzel

Író tudósok és kutyáik az AudMaxban

Egy több szempontból is különleges könyvbemutatóra került sor október végén a Bölcsészkar Auditorium Maximumában, melynek legnagyobb sztárjai – talán a többi résztvevő megbocsátja – Janka és Buborék voltak.



„Mihez kezdenénk, ha holnaptól ezer évig élhetnénk? Hogyan ad értelmet az ember saját pillanatnyi létének a földi élet végtelen folyamatában? Értelmezhető-e evolúciós szempontból a kultúra és a morál? Hogyan okoz tragédiát a legjobb emberi szándék is? Miért vágyakozunk mindig máshová, és miért keressük a kapcsolatot földön kívüli fajokkal, ha még a delfinekkel sem tudtunk egy jót beszélgetni?” – ezekkel a kérdésekkel ragadja meg az olvasói figyelmét az Őszi kék c. könyv ajánlójában a két szerző, Csányi Vilmos és Géczi János, akiket az Őszi Kulturális Fesztivál keretében látott vendégül október 30-án az SZTE BTK.


A világhírű etológussal és a Szegeden diplomázó, majd azóta több más magyar egyetemen dolgozó antropológussal – akiknek közös vonása, hogy nem csupán tudományos, hanem szépirodalmi munkásságuk is igen jelentős – a kar általános dékánhelyettese, Sándor Klára beszélgetett. Az elhangzó kérdések részben persze érintették a fentebb idézett témákat, de semmiképp sem lőtték le a „poént”, ahogy mondani szokás – legföljebb kedvcsinálóként szolgáltak a nemcsak tartalmában, de küllemében is roppant színvonalas kötet elolvasására.


Ha pedig a közönség tekintete olykor-olykor elkalandozott az izgalmas beszélgetésről, az kizárólag a két másik vendégnek, Jankának és Buboréknak volt köszönhető. A szerzők kutyái ugyanis szokás szerint ezúttal is elkísérték gazdáikat a bemutatóra, s természetesen róluk is szó esett a beszélgetés során, mely teljes egészében megtekinthető az SZTE BTK YouTube-csatornáján:



Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.