XXVI. MANYE Kongresszus - 2017

A Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvészeti Tanszéke is képviseltette magát a XXVI. MANYE Kongresszuson.

A Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesülete 1993 óta támogatja az alkalmazott nyelvészet minden ágát, és szervezésében évről évre megrendezésre kerül az országos Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszus (MANYE Kongresszus). A rendezvény egyik különlegessége, hogy minden évben más intézmény ad neki otthont, így az idei résztvevőknek a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára kellett ellátogatniuk augusztus 30. és szeptember 1. között.

A kongresszus központi témája ebben az évben az aszimmetrikus kommunikáció és az aszimmetrikus viszonyok fogalmak köré épült, a háromnapos programban több előadás, workshop és könyvbemutató is szerepelt, amik közül többet is a Tanszékünk oktatói tartottak meg és amiken több PhD hallgató is részt vett.

A kongresszuson résztvevő oktatók egytől egyig a SZÖSZI, azaz a Szögedi Szociolingvisztikai Interjú kutatói. A kutatás 2012-ben kezdődött, és azóta is a Szegeden élők beszédének megismerésével és leírásával foglalkoznak, és irányított interjúk elemzésével gyűjtenek információt többek között arról, hogy az emberek mely szituációkban használják a szegedi nyelvjárást. Ezekhez a kutatásokhoz kapcsolódnak a kongresszuson elhangzott előadások egyes témái is.

Kontra Miklós vezette a SZÖSZI workshopot, aki előadóként is jelen volt, Molnár Máriával közös előadásában mutatta be, hogyan ö-zött Bálint Sándor, „a legszögedibb szögedi”. A workshop keretében Berente Anikó, Németh Miklós, Schirm Anita és Sinkovics Balázs is tartott egyéni előadást, melyekben a kutatásaik részeredményeit ismertették. Berente Anikó a szegedi ö-zéssel kapcsolatos pedagógusi attitűdökről, míg Németh Miklós a palócos-jászos nyelvjárásszigetről, vagyis Kiskundorozsmáról beszélt a résztvevőknek. Később Schirm Anita tartott előadást „Diskurzusjelölő-társulások a SZÖSZI interjúiban” címmel, amit Sinkovics Balázs bemutatója követett, ami a „Szegedi ö-ző beszélők attitűdjei és nyelvhasználata SZÖSZI interjúkban” címet viselte.

A kongresszus második napján Schirm Anita mutatta be a közönségnek a SZÖSZI kutatásai alapján készült Szeged nyelve a 21. század elején című könyvet, amely a Gondolat Kiadó gondozásában fog megjelenni Kontra Miklós, Németh Miklós és Sinkovics Balázs közös munkájaként. A háromnapos rendezvény zárásaként egy fakultatív, pécsi kiránduláson vehettek részt az előadók.

A MANYE kongresszus résztvevőinek száma évente átlagosan 300-400 fő, és anyaga rendszeresen megjelenik könyv és/vagy CD formátumban, mely mindig a következő évi kongresszus idejére válik elérhetővé.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_35

Tavasszal is meghirdette az SZTE NKI Kulturális Irodája a Hallgatói Művészeti Versenyét, amelyre több kategóriában jelentkezhettek a tehetséges hallgatók. Idén rekordszámú jelentkezés érkezett: az egyetem karairól 52 egyetemista mérettette meg magát. A meghirdetettek közül majdnem minden kategóriában értek el helyezést BTK-s hallgatók is, nem egy esetben első helyen végeztek. A díjazottak április 12-én, az Egyetemi Tavasz megnyitóján vették át okleveleiket és pénzjutalmaikat.