korut_vagott

Szabadegyetem, könyvünnep, népszerű tudomány, fesztivál : nyitott kapukkal várja Szegedet a Bölcsészkar

A Szegedi Városi Televízió Körút című kulturális műsorának volt a vendége 2017. szeptember 7-én Gyenge Zoltán dékán és Sándor Klára dékánhelyettes

A Szegedi Városi Televízió Körút című kulturális műsorának volt a vendége 2017. szeptember 7-én Gyenge Zoltán dékán és Sándor Klára dékánhelyettes, hogy a Bálint Sándor Programról – az egyetem és a város kapcsolatának szorosabbá, élővé tételét célzó kezdeményezésről – beszéljenek.


 


Az egyetem volt hallgatójáról, majd oktatójáról, kutatójáról elnevezett program a város és az egyetem közötti hídépítést, kapcsolatteremtést hangsúlyozza: a program a „legszögedibb szögedi” szellemiségében, a tradíció, a magas színvonalú, de elérhető, befogadható, ismeretterjesztő tudományosság elvét hangsúlyozza.

A már egy éve létező sikeres kezdeményezés, a Bölcsész Szabadegyetem célja is az volt, hogy behívja az egyetemre a szegedieket és Szeged környékieket: a karon meghirdetett, egyetemistáknak szóló kurzusokat nem csak egyetemi polgárok vehetik fel, ily módon kortól, nemtől és előképzettségtől függetlenül bárki együtt tanulhat a hallgatókkal, bekerülhet az egyetem életébe, elmélyülhet bármely őt érdeklő területen, legyen az a filozófia, a művészettörténet, az irodalom, a nyelvészet, a történelem, a vallástudomány, a film- és drámatörténet vagy épp a néprajz. Kiderült: gyrosan kialakul a közös hang, és gyümölcsöző dialógus alakulhat ki a hallgatók és a Bölcsész Szabadegyetem középiskolás, középkorú vagy idősebb látogatói között. A kurzusokra még bő egy hétig várják a jelentkezőket.

A Bálint Sándor Program következő programja október 4-én az első, de hagyományteremtő szándékkal rendezett Magyar Könyvkiadók Napja, a tavaszi félévben pedig a Karon született legfrissebb tudományos eredményeket bemutató tudománynépszerűsítő előadássorozat indul. Az egyetemi év zárásaként a BTK oktatóinak, kutatóinak, hallgatóinak tudományos és kulturális eredményeit összegzi majd a Bölcsészfesztivál.


A videó forrása: Szeged VTV.

Teljes műsor megtekinthető itt.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

044A0978_1024

Cafe Radnóti néven nyitotta meg kapuit október végén karunk új közösségi tere a szegediek és környékbeliek előtt, hivatalos átadójára pedig november 11-én került sor. A karunk volt magyar-francia szakos hallgatójáról, Radnóti Miklósról elnevezett kávézó számos irodalmi és művészeti rendezvénnyel várja az érdeklődőket, a BTK főépületében.