Rejtett galériák– workshop Budapesten

Hidden Galleries projekt nemzetközi workshopja Budapesten

2017. szeptember 12-én rendezik a budapesti Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában a Hidden Galleries (ERC 677355) projekt nemzetközi workshopját Materialising Religion in the Secret Police Archive: Methodological, Ethical and Legal approaches to the Study of Religions in Secret Police Archives címmel. Az eseményt az írországi University College Cork és az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport tudományos munkatársa, Povedák Kinga szervezi.


A Hidden Galleries című kutatás a diktatúrák alatti megélt vallásosság materiális dimenzióját (művészeti, naiv művészeti alkotások, fényképek, szamizdat, magnetizdat stb.) elemzi a titkosrendőrség által elkobzott, illetve ott őrzött források alapján Magyarországon, Moldovában és Romániában, történelemtudományi, etnográfiai és kulturális antropológiai módszerek használatával. A projekt nem a „történelmi igazság” kérdésével, a politikai/vallási vezetők és intézmények szerepével foglalkozik, hanem a hétköznapi vallásosságra, annak formáira, szereplőire és kreativitásukra kíváncsi, elsősorban a lokális és a vallási kisebbségekhez tartozó hívő közösségeknél.


Habár a Hidden Galleries projekt régiónkban elsőként elemzi komparatívan, multidiszciplináris megközelítésmóddal a kommunista diktatúra vallási mozgalmait, a kutatás eredményei nem csak a történészek, hanem a kortárs kultúra átalakulásait kutatók számára is hasznosíthatók. A workshop Írországból, Litvániából, Magyarországról, Moldovából, Romániából és Szerbiából érkező előadói mind a diktatúrák alatti vallási kisebbségek kutatásával foglalkoznak. Előadásaik az esettanulmányok leírásain túllépve elsősorban a kutatás etikai, módszertani és jogi kihívásaival foglalkoznak.


Egyetemünk munkatársa, Povedák Kinga előadásában a hazai vallástudomány szemében eddig ismeretlen, a társadalomtól elzárkózó, fundamentalista mozgalom levéltári és kulturális antropológiai elemzésén keresztül mutatja be azokat a nehézségeket, amelyekkel egy szektariánus mozgalmat vizsgáló kutató találkozhat.


A teljes program letölthető itt.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

044A0978_1024

Cafe Radnóti néven nyitotta meg kapuit október végén karunk új közösségi tere a szegediek és környékbeliek előtt, hivatalos átadójára pedig november 11-én került sor. A karunk volt magyar-francia szakos hallgatójáról, Radnóti Miklósról elnevezett kávézó számos irodalmi és művészeti rendezvénnyel várja az érdeklődőket, a BTK főépületében.