Muzeológus öregdiákjaink munkájának elismerése

Az Év tájházvezetője díjat és a Kunszentmárton Város Közművelődési Díját is idén szegedi néprajzos öregdiák kapta.

kulikKulik Melinda történész-néprajzkutató, a szegedi Napsugaras Tájház vezetője kapta az Év tájházvezetője díjat a Magyarországi Tájházak Szövetsége tisztújító közgyűlésén Szentendrén. A szövetség méltatása szerint a kiemelkedő tájházvezetői, hagyományőrző és közösségteremtő munka elismeréseként átadott díj nemcsak a fiatal kutatónak és a múzeumi bemutató helyszínként szolgáló tájház, valamint a néprajzi gyűjtemény vezetőjének szól, hanem egy olyan szervező egyéniségnek, aki közösségi térré formálta a Napsugaras Tájházat mint oktatási helyszínt. Hiszen „a jó tájház nem csupán a múlt emlékeinek felsorolását nyújtja a látogatóknak, hanem a pedagógia, az andragógia, a közművelődés, a népművészeti mesterkedések módszereit ötvözve komplex élményeket teremt, ahol a gyökereit őrző közösség van jelen.” A kuratórium méltatása szerint „Kulik Melinda olyan személyiség, aki teljes erejével és szakmai tudásával hivatásának tekinti az értékek átadásának feladatát. A merev és statikus egykori alsóvárosi gyűjteménybe az élet lüktetését hozta, megcélozva az ifjú nemzedékeket. Egyedülálló programsorozatai, múzeumpedagógiai foglalkozásai, fesztiváljai, a folklór eszközeit megszólaltató gyermektáborai nemcsak a térségben szolgálhatnak példaként, hanem országosan is.”


krisztianHegedűs Krisztián néprajzos-történész muzeológus, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ általános igazgatóhelyettese Kunszentmárton Város Közművelődési Díjában részesült. A képviselőtestület által adományozott díj célja azoknak a személyeknek, hivatásos és amatőr művészeknek, közösségeknek a kitüntetése, akik a város közművelődésének az irányításában, szervezésében, a korszerű formák és módszerek kidolgozásában és meghonosításában jeleskednek, társadalmi aktivitásukkal hozzájárulnak a város kulturális életének a fellendítéséhez, illetve kiemelkedő eredményt érnek el a különböző művészeti ágak területén. Az idei díjazott pályáját a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeumban kezdte fiatal történészként, majd 2015 nyarától a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ általános igazgatóhelyettese, valamint az ÁMK-ba integrált múzeum intézményegység-vezetője lett. Doktori disszertációjában is a város egyesületi életét vizsgálja a dualizmus korától napjainkig. A Szilárdfy Jakab Városvédő Egyesület elnöke, valamint tagja a Magyar Múzeumi Történész Társulatnak és a Pulszky Társaságnak. Több mint 50 időszaki kiállítás létrehozásában vett részt segítőként, rendezőként, kurátorként. 2015-ben a Milánói világkiállítás rendezvényei keretében rendezett Santa Maria del Montéban Bozsik Kálmán kunszentmártoni fazekasmester kerámiáiból tárlatot Pusztai Gabriella Kissné Fehér Edit történésszel. Fontos szerepet játszott abban, hogy a múzeum 2016-os Múzeumok Éjszakája programja országos nívódíjban részesülhetett az Újítóké a jövő kategóriában.

 

 

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)