1170x567

„Könyves Gesamtkunstwerk”: Magyar Könyvkiadók Napja a szegedi bölcsészkaron

meghivo


A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara A könyv a Gutenberg-galaxis után címmel idén első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Magyar Könyvkiadók Napját. A 2017. október 4-ei rendezvénynek a Bölcsészkar (Egyetem u. 2.) és a Grand Café (Deák Ferenc u. 18.) ad otthont. Célunk, hogy az egyetemi közösség, a középiskolások, tanáraik és minden szegedi érdeklődő bepillantást nyerhessen a könyvkiadás és a könyvterjesztés folyamatába, abba, hogyan változnak a kiadói stratégiák az olvasói szokások megváltozásával, s hogy az eltérő közönséget megcélzó, különböző arculatú kiadók marketingtevékenysége mennyiben és miben különbözik. Az egész napos programot egyfajta könyves „Gesamtkunstwerk”-nek szánjuk: a kerekasztal-beszélgetések és író–olvasó találkozók mellett kiállítást, könyvvásárt és könyvcserét is rendezünk. A legnevesebb magyarországi kiadók mellett két jelentős határontúli intézmény is részt vesz az eseményen.


Részletes program:

A könyv a Gutenberg-galaxis után – Magyar Könyvkiadók Napja

Időpont: 2017. október 4.


plakat


Helyszín: SZTE BTK belső udvar, árkádok (rossz idő esetén földszinti körfolyosó)


Reggeltől estig könyvvásár és a Kreatív Könyvtárosok Társaságának Könyvcsere-pultja.


Kiadók:

Forum, József Attila Kör, Kalligram, L’Harmattan, Libri, Magvető, Typotex.


11:00 – 11:50 Bermutatkozik a JAK és a JAK-Füzetek. Résztvevők: Gaborják Ádám, a JAK elnöke, a JAK-Füzetes szerzők: Csutak Gabi író, Nagy Kata költő, Tolvaj Zoltán költő. Moderál Molnár H. Magor költő és Orcsik Roland költő, író, a korábbi JAK-Füzetek szerkesztője, adjunktus (SZTE)


12:00 – 12:30 Böndör Pál új verseskötetének bemutatója. Moderál: Virág Gábor (Forum)

 

Helyszín: SZTE BTK Kari Konferenciaterem


13:00 – 13:10 Gyenge Zoltán professzor, dékán (SZTE) megnyitója


13:10 – 14:10 Kerekasztal-beszélgetés kiadóigazgatókkal. Résztvevők: Dávid Anna (Magvető), Gyenes Ádám (L’Harmattan), Mészáros Sándor (Kalligram), Sárközy Bence (Libri) és Virág Gábor (Forum). Moderál: Szajbély Mihály professzor (SZTE)


14:20 – 15:10 Műfordítás, nemzetközi könyvkiadás, könyvvásárok. Résztvevők: Berta Ádám műfordító, író, szerkesztő (Kalligram), Déri Ákos vezető szerkesztő (Typotex), M. Nagy Miklós műfordító, szerkesztő, író és Rajsli Emese műfordító, sorozatszerkesztő (Forum). Moderátor: Szilágyi Zsófia professzor (SZTE)


15:20 – 16:10 Szerkesztők a magyarországi lapkiadás helyzetéről. Résztvevők: Czeglédi András docens, szerkesztő (2000, SZTE), Jenei László író, szerkesztő (Műút), L. Varga Péter szerkesztő, tudományos munkatárs (Prae, ELTE) és Podmaniczky Szilárd író, szerkesztő (Librarius). Moderál: Tófalvy Tamás adjunktus (BME)

 

Helyszín: Grand Café


17:30 – 18:20 Tervezőgrafikusok, vizuális szerkesztők és könyvtárgyaik. Beszélgetés kiadók művészeti vezetőivel. Résztvevők: Pintér József (Magvető) és Tillai Tamás (Libri). Moderál: Váraljai Anna művészettörténész (SZTE)


18:30 – 19:20 Beszélgetés Zoltán Gábor íróval. Moderátor: Szilasi László író, docens (SZTE)


19:30 – 19:45 Csernik Attila grafikus kiállítása. Megnyitja: Virág Zoltán docens (SZTE)


20:00 – 21:30 Beszélgetés Krasznahorkai László íróval. Beszélgetőtársak: Gyenge Zoltán és Szabó Gábor docens (SZTE).

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.