Fókuszban a tudás mérése és a természettudomány megismerése a Kutatók éjszakáján

Kutatók Éjszakája, 2017.szeptember 29.


Minden eddiginél több, közel félezer érdeklődő gyerek, szülő és pedagógus volt kíváncsi az SZTE Neveléstudományi Intézete, az Oktatáselméleti Kutatócsoport és az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport közös rendezvényére a Kutatók éjszakáján, a Szent-Györgyi Agóra Informatóriumában.

A Tudd meg, mit tudsz program keretén belül számítógépeken és táblagépeken többek között matematika, olvasás és természettudományos feladatokat oldhattak meg a gyerekek önállóan vagy társaikkal, szüleikkel együtt. Az óvodástól iskoláskorú gyermekek számára is érdekes feladatokat biztosító eDia-rendszer segítségével a gyermekek betekintést kaphattak a jövő tesztjeibe. A tesztek segítségével választ kaptak arra, hogy milyen jó a memóriájuk, mennyire fejlett a gondolkodásuk, mennyire jó megfigyelők, vagy milyen jó a hallásuk. A tabletek, fülhallgatók és a kisgyermekek számára kidolgozott speciális feladatok még az óvodás gyermekek számára is lehetővé tették a rendezvényen való aktív részvételt. Az idősebb korosztály barangolhatott a pénz világában, felmérhette angolnyelv-tudását, szókincsét, vagy internetezési hatékonyságát.

A rendezvény „Fedezd fel a világot” című helyszínein a gyerekek bepillantást nyertek különböző természettudományi jelenségekbe. Az egyes állomásokon tanárok, tanár szakos hallgatók, valamint gimnazisták és általános iskolás diákok tartottak foglalkozásokat és mutattak be kísérleteket, melyeket az érdeklődők is kipróbálhattak. Hengerből és vízcseppből leleményes lencséket készítettek, meghatározták a domináns szemüket, modellezték a talajeróziót és a napenergia hasznosítását, titkosírást készítettek kémiás módra, kísérleteket végeztek áramló levegővel, valamint az egyensúly és a tehetetlenség bizonyítására furcsa építményeket építettek szegekből, gyufásdobozból, kártyalapból, vagy pénzérméket röptethettek tálkákba. A feladatok közül az érzékszerveket érintő játékos kísérletek voltak a legnépszerűbbek. Lázba hozta a kis kutatójelölteket a láda rejtélye, ahol tapintással kellett kitalálniuk, hogy egy letakart ládikában éppen milyen állat melyik részét érzékelik.

A teszteket megoldó és a kísérleteket kipróbáló gyerekek apró ajándékokat kaptak, de a legnagyobb ajándék az élmény maga volt, amit hazavihettek magukkal kicsik és nagyok, szülők, pedagógusok ­– és mindez hatalmas örömöt okozott a szervezőknek.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)