Egyetem után: Nagy Balázs, régész

Ritka kincs került napvilágra Csabacsűdnél

lelet1-1024x682


A karunk egykori hallgatója, Nagy Balázs, a békéscsabai Munkácsy­ Mihály Múzeum régésze nyilatkozott a Csabacsűd határában fellelt ritka, késő bronzkori-kora vaskori leletről. "A kora vaskorból elsősorban kincsleletek és temetők ismertek, telepek és telepi kerámia annál kevésbé, így – amennyiben a leletünk a kora vaskorhoz köthető – különösen nagy jelentősége van az általunk feltárt objektumoknak és a bennük talált leletanyagnak, ide értve a nagy edényt is."


lelet2-1024x682A hombárból "származó szerves anyagokat tartalmazó földet a későbbi természettudományos elemzések céljára elkülönítettük, a vizsgálatokat várhatóan a Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtani Tanszékcsoportban végzik el.

A kutatás célja megismerni, mit tartalmazhatott az edény, mit tárolhattak benne – fogalmazott Nagy ­Balázs."


A teljes cikk itt olvasható: https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ritka-kincs-kerult-napvilagra-csabacsudnel-908137/

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

044A0978_1024

Cafe Radnóti néven nyitotta meg kapuit október végén karunk új közösségi tere a szegediek és környékbeliek előtt, hivatalos átadójára pedig november 11-én került sor. A karunk volt magyar-francia szakos hallgatójáról, Radnóti Miklósról elnevezett kávézó számos irodalmi és művészeti rendezvénnyel várja az érdeklődőket, a BTK főépületében.