Fontos információ az Ebola vírusfertőzésről

Kedves Hallgatóink!

Bizonyára értesültek a médiából az Afrikában zajló Ebola-járványról. Az természetesen igaz, hogy az Egyetem hallgatóinak egy része fertőzött területről térhet vissza a tanévkezdésre. Azonban Európában eddig egyetlen Afrikából visszatérő utas esetében sem igazoltak Ebola-fertőzést, a vírus behurcolásának kockázata igen alacsony, emellett az általános higiénés viszonyok, jóval fejlettebb egészségügyi ellátórendszer és az általános felkészültség gátat szabna a vírus terjedésének. Az érkező utasokat a reptereken is szűrik, tünetek esetén elkülönítik.


Az Ebola vírus - például a Hepatitis B vírushoz hasonlóan - csak vérrel és egyébtestnedvekkel (nyál, ondó stb.) terjed, lappangási ideje2-21 nap. A vírus nem terjed levegőben, hétköznapi kontaktus során és szúnyogok sem terjesztik a rendelkezésre álló adatok szerint. Kérjük azonban, biztonsági okokból azonnal szíveskedjenek orvoshoz fordulni, amennyiben a következő tüneteket észlelik és fertőzött területen jártak a tünetek jelentkezése előtti 21 napban, fertőzött vérrel vagy más testnedvvel érintkezhettek vagy onnan érkezettel szexuális kontaktusuk volt.

- hirtelen jelentkezőláz
- izomfájdalom, gyengeség
- fej-és torokfájás
- fogíny vagy egyéb vérzések


A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és az Általános Orvostudományi Kar részletes intézkedési tervet dolgozott ki Dr. Paller Judit országos tisztifőorvos asszony ajánlása alapján a betegség észlelése esetére.

 

Az egyetem által kijelölt egészségügyi szakember, akihez fordulhatnak a fenti tünetek megjelenése esetén:


Dr. Pál Krisztina
foglalkozás-egészségügyi orvos
Általános Orvostudományi Kar
Családorvosi Intézet és Rendelő
Tel.: 545-554

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

044A0978_1024

Cafe Radnóti néven nyitotta meg kapuit október végén karunk új közösségi tere a szegediek és környékbeliek előtt, hivatalos átadójára pedig november 11-én került sor. A karunk volt magyar-francia szakos hallgatójáról, Radnóti Miklósról elnevezett kávézó számos irodalmi és művészeti rendezvénnyel várja az érdeklődőket, a BTK főépületében.