armelsajto

A Bölcsészettudományi Kar az Armel Operafesztivál támogatói között

ARMEL Operafesztivál Szeged – hatodszor: Opera-oratórium, ősbemutató, ősrendezés, operakrimi és gyerekopera az Armel idei műsorán

A hatodik Armel Operafesztivál Szeged programjáról, a múlt-és jövőbeli nagyszabású tervekről ma délelőtt zajlott sajtótájékoztató a budapesti Lengyel Intézetben. A legújabb hírekről és eseményekről Havas Ágnes fesztiváligazgató, Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója és dr. Csernus Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, a szegedi Alliance Française elnöke számolt be.

Havas Ágnes a tavalyi jubileumi év utórezgéseként bemutatta a frissen megjelentetett ARMEL-könyvet, mely a Fesztivál első öt évét mutatja be. Az igazgató szerint a könyv „nosztalgia annak, aki eddig részt vett benne és ízelítő a Fesztivál hangulatából azok számára, akik még nem”.

Az idei Fesztivál bemutatása előtt kisebb kudarcról számolt be Havas Ágnes, ugyanis a két évvel ezelőtt meghirdetett zeneszerzői pályázatra csupán négy pályamű érkezett. A fesztiváligazgató többre számított, hiszen a fődíj jelentős: a 6000 eurós díjazás mellett a győztes darab bemutatásra kerül Pilsenben, Avignonban és Szegeden is.

Az idei Fesztivál az opera műfajának igazán széles metszetét adja: Stravinsky Oedipus rex című opera-oratóriuma után Zoran Juranić horvát zeneszerző ősbemutatóját, A nyár utolsó virágát láthatjuk Szegeden. Ezután az eredeti produkció dokumentumai alapján kerül bemutatásra Verdi Simon Boccanegrája, Britten szellemtörténeten alapuló A csavar fordul egyet című műve, majd zárásként egy igaz különlegesség: Russell Hepplewhite Lajka, az űrkutya című gyerekoperája. A fesztiváligazgató „szerencsére semmi újat nem tud mondani” az Armel médiapartnereiről: továbbra is közvetíti a dokumentumfilmeket a Mezzo, élőben közvetíti az összes előadást és a Gálát az ARTE / ARTE Live Web. A Duna Televízió a Gálát közvetíti élőben, az előadásokat pedig felvételről.

A Fesztivál a zsűrivel kapcsolatban is újít: a szokásos nemzetközi zsűri mellett idén a szorosabb együttműködés jegyében a Szegedi Tudományegyetem képviselői is díjakat osztanak ki, valamint Szeged város prominens egyéniségei, akik maguk is lelkes operarajongók, civil zsűrit állítanak fel. Havas Ágnes büszkeségként emelte ki, hogy idén a két győztes, a legjobb férfi és a legjobb női énekes abban a megtiszteltetésben részesül, hogy önálló szilveszteri koncertet adhat Svájc egyik legfontosabb koncerttermében, a genfi Victoria Hallban.

Havas Ágnes két a Fesztiváltól különálló, azonban azzal szoros kapcsolatban lévő projektről számolt be, melyek Magyarország kulturális képét erősítik a világban. Említést tett a közelmúltban az Opera Európával közösen megszervezett Opera Menedzsment Kurzusról, mely a világon egyelőre egyedülálló kezdeményezés. A Balatonfüreden tartott kurzus során az operavilág legjelentősebb egyéniségei tartottak előadásokat olyan diákoknak, akik maguk is fontos operaházak produkciós vezetői, operafesztiválok igazgató-helyettesei. Emellett kiemelte, hogy Armel-szervezében kerül bemutatásra Bartók Kékszakállúja a Normandiai Őszi Fesztiválon két magyar szólista, Cser Krisztián és Miksch Adrienn részvételével. A Pannon Filharmonikusokat a francia karmester, Daniel Kawka vezényli november 25-26-án Rouenban.
Gyüdi Sándor elmondta, hogy idén a Szegedi Szimfonikus Zenekar az ötből három operában működik közre, valamint a Díjátadó Gála kísérőzenekara is. A zeneszerző-pályázat zsűrijeként annak ellenére, hogy egy kortárs opera értékelése partitúra alapján nagy feladat, nem örül, hogy csak négy pályamű érkezett, de reméli, hogy ezek közül valamelyik értéket teremt és megmarad a repertoárban. Az októberi Fesztiváltól azt várja, hogy színes programja által bemutatja, merre tart az operajátszás, és bízik benne, hogy az derül ki, Verdit is és Hepplewhite-ot is érdemes játszani, emellett érdemes megvizsgálni az eredeti színrevitelt, és nyitottsággal fogadni a legvadabb kísérleteket is.

Dr. Csernus Sándor fontosnak ítélte meg, hogy a Szegedi Tudományegyetem mint a Dél-Alföld legnagyobb munkáltatója minél szorosabbra fűzze kapcsolatait a körülötte zajló kulturális élet eseményeivel. Kiemelte, hogy az eddigi években is sikerült az egyetemnek hozzátennie valamit a Fesztiválhoz, és ez az együttműködés idén újabb szintre lépett az SZTE-zsűri, valamint a jelentős (és igen népszerű) jegykedvezményeknek köszönhetően.


Armel Produkció és Sajtóiroda
2013. szeptember 24.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.