borito

Ismét előkelő helyen a felsőoktatási ranglistákon: országosan és világviszonylatban is az elsők között a szegedi bölcsészkar

Az SZTE BTK az oktatói kiválóság alapján az ország legjobb bölcsészkara, egyben az SZTE legjobb kara a HVG értékelése szerint, a Round University Ranking (RUR) bölcsészettudományi listája alapján pedig az SZTE Magyarország legjobb egyeteme. A HVG és a RUR értékelései évről évre referenciaként szolgálnak mind az intézmények teljesítményének minősítéséhez, mind pedig a felsőoktatásba készülők döntéséhez.

Míg a HVG a hazai felsőoktatási intézményeket értékeli hallgatói és oktatói kiválóságuk alapján, addig a RUR (Round University Rankings) moszkvai székhelyű rangsorkészítő szervezet a világ 847 vezető felsőoktatási intézményének teljesítményét rangsorolja, tudományterületekre bontva.

 

A HVG az egyetemeket és a karokat is rangsorolja: mindkét listán az elsők között foglal helyet az intézmény


A HVG a rangsort a Diploma 2023 című kiadványában jelentette meg, amely idén tizennyolcadik alkalommal nyújt segítséget a felvételi előtt állóknak. A rangsor minden évben az Oktatási Hivatal adatainak felhasználásával készül el.


Idén az egyetemek összesített rangsorában az SZTE a második helyet szerezte meg, oktatói kiválósága alapján pedig az ország legjobb egyeteme lett. Az SZTE BTK az ország 121 kara közül az összesített rangsorban a negyedik helyen végzett, ezzel együtt a Szegedi Tudományegyetem legjobb kara. Egyetemi szinten a hallgatói kiválóságban is kiemelkedik: itt a tizenkét kar közül szintén az első helyet szerezte meg. Az oktatói kiválóság alapján az összesített rangsorban az SZTE BTK a 123-ból a hetedik helyen végzett – ezzel a helyezéssel minden más bölcsészkart megelőzve az ország legjobbja.

 

bölcsész


A bölcsészkarokat és az ott indított képzéseket külön is értékelik


A HVG a tudományterületeket önmagukban is górcső alá veszi. Az összesített rangsorban a 19 bölcsészettudományi képzést indító intézmény közül az SZTE a negyedik helyen végzett, azon belül is kiemelkedő az elsőhelyes jelentkezők számát tekintve: itt a fővárosi intézmény, az ELTE két kara után a harmadik helyet szerezte meg, ezzel a felvételizők által legkeresettebb vidéki bölcsészkar is egyben.


Az egyes szakokat a hallgatói kiválóság alapján értékelik a kiadványban. Az SZTE BTK pszichológia és történelem képzése a harmadik, germanisztika és anglisztika szakja pedig a második helyet szerezte meg saját képzésterületén belül az országos lista összesített rangsorában. Ez utóbbi két képzés az elsőhelyes jelentkezők számát tekintve kiemelkedik: a vidéki intézmények hasonló képzései közül a két szegedire érkeznek a legtöbben. Az SZTE magyar szakja a képzésterület összesített értékelésében szintén a második, a felvettek pontátlaga alapján pedig az országos listán az első helyen végzett.


A társadalomtudományi képzéseket indító karok közül, amelyekből 29-et vizsgál a rangsor, az SZTE BTK az elsőhelyes jelentkezők számát tekintve a hetedik. A szakok közül itt egyedül a kommunikáció- és médiatudományról készült külön lista. A fenti következtetés itt is megállja a helyét: a vidéki karok kommunikációs képzései közül a szegedire jelentkeznek a legtöbben az első helyen.

 

RUR
(roundranking.com)


A világszintű ranglista alapján is a szegedi az ország legjobb egyeteme a bölcsészettudományok területén


A Round University Ranking (RUR) moszkvai székhelyű rangsorkészítő szervezet december 8-án jelentette meg legfrissebb, tudományterületi rangsorait. A Szegedi Tudományegyetem 132 helyet javított a bölcsészettudományi listán: a 173. helyezést érte el idén a tavalyi 305. helyhez képest, és Magyarországon a legjobb egyetem lett. A tematikus listán az SZTE az oktatást, kutatást, nemzetközi diverzitást mérő mutatók mentén is az első magyar intézmény.

 

Az értékelések szempontjai


A HVG az oktatói kiválóságot a minősített oktatók száma és aránya alapján méri, valamint figyelembe veszi a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak és az MTA Doktora cím birtokosainak megoszlását is a teljes oktatói karban. A hallgatók értékelésekor az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvett diákok átlagpontszámát és a nyelvvizsgával rendelkezők arányát vizsgálják. Ezeken felül azt is nézik, hány olyan hallgató tanul az adott intézményben, aki már középiskolásként helyezést ért el valamilyen tanulmányi versenyen.

A RUR az egyetemi tevékenység négy kulcsterülete (azokon belül húsz indikátor) alapján értékel: oktatás (40%), kutatás (40%), nemzetközi diverzitás (10%) és pénzügyi fenntarthatóság (10%).

 


Forrás: HVG Diploma 2023; SZTEInfo; roundranking.com

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.