AudMax Esték 2019 ősz

A kreol nyelvektől az emlékezeten és mesterséges intelligencián át a tatárlaki korongig


Ez a Mindennapi bölcsészet – nem csak bölcsészeknek!

Mindennapi bölcsészet – avagy: hogyan alkalmazhatók a humán tudományok a hétköznapokban? Erre mutat példákat az AudMax Esték következő szemesztere, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának immár negyedik szemeszterébe lépő előadássorozata. A Bölcsészkar idén ősszel ismét olyan témákat kínál a szegedieknek és Szeged környékieknek, amelyek várhatóan sok embert érdekelnek: szó lesz arról, vajon jó-e, ha könnyen tanulunk, kell-e félnünk a mesterséges intelligencia fejlődésétől, hogyan keletkezett egy német nyelv Pápua Új-Guineában, s vajon fenn lehet-e tartani, hogyan küzd a magyar és román emlékezetpolitika az egyik legősibb írást tartalmazó tárgy, a tatárlaki korong örökségi jogáért.

Az előadók olyan neves szakemberek, akik sok szállal kötődnek a szegedi egyetemhez: tanítottak itt, vagy szoros kutatási együttműködésük van a BTK oktatóival, kutatócsoportjaival. Racsmány Mihály a BME emlékezetkutató professzora, Kampis György az ELTE professzora és a német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ vezető munkatársa, Maitz Péter a Berni Egyetem professzora, Hubbes Attila László a csíkszeredai Sapientia Egyetem oktatója, a Kortárs Mitológiakutató Műhely vezetője.

Az egy kivétellel szerda esténként 18:00 órakor a BTK Auditórium Maximumában rendezett előadásokra szeretettel várjuk mindazokat az egyetemi és nem egyetemi polgárokat, szegedieket és Szeged környékén élőket, akik úgy gondolják, hogy tanulni, művelődni, olvasni, a világ minél több részletét megismerni jó.


A rendezvény társ-szervezője a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány. A programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap Ismeretterjesztő és Környezetkultúra Kollégiuma támogatja. Az előadássorozat az Őszi Kulturális Fesztivál kísérőprogramja.

 

Az előadásokon videó és fénykép készül.

 

Jegyár: 400 Ft (SZTE BTK-s oktatóknak és hallgatóknak ingyenes).


Részletes program:

AudMax estékMindennapi bölcsészet

Helyszín: SZTE BTK, Auditorium Maximum, II. emelet (Szeged, Egyetem utca 2.)


2019. október 1. : Végel László - Temetetlen múltunk



2019. november 13. : Racsmány Mihály - Jó-e, ha könnyen tanulunk?



2019. november 18. : Kampis György - A mesterséges intelligencia és mi magunk



2019. november 27. : Maitz Péter - Német nyelvű őslakosok Pápua-Új-Guineában - avagy hogyan születik a nyelv



2019. december 4. : Hubbes László Attila - Harc a múltért: magyar vagy román a tatárlaki korong?

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.