Boritokep_43

Grecsó Krisztián volt a Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet által elsőként szervezett szakhét díszvendége

A magyar szakok közül harmadikként, Szegeden először tartott szakhetet az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézete 2024. május 6-9. között. A programsorozaton a szervezők többek között kötetbemutatókkal, lapszámbemutatókkal, finn majálissal, török gasztrokalandokkal készültek a magyar szakos hallgatóknak és a tágabb közönségnek, de a rendezvényhét része volt a hagyományosnak mondható szakest is, amelyen az egykori hallgató, Grecsó Krisztián is részt vett.

A Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet munkatársai, a Hallgatói Önkormányzat tagjai, valamint a kreatív írás specializáció hallgatói által szervezett eseményekre elsősorban a magyar alap-, mester- és tanárszakosokat várták, de a sokrétű program tágabb közönséget is vonzott:

- Természetesen nem volt sosem zártkörű egyik esemény sem, szeretettel vártunk mindenkit. Jöttek is szülőktől kezdve nagyszülői korban lévő szabadegyetemistákig szép számmal – mondta el Tóth Bálint magyar szakos hallgató, az események egyik főszervezője.


image1

Csáth Géza Mesék, amelyek rosszul végződnek című kötetének szerkesztőjével, Szajbély Mihállyal beszélgetett Tóth Bálint az egyik programon (forrás: Tóth Bálint)


Szakestet sokan, szakhetet csak elvétve szoktak tartani a tanszékek – ezért is mondható különlegesnek az intézet programsorozata:

- Szegeden ilyen még nem volt, az alighanem bizonyos. Régi álmunk volt már egy szegedi szakhét, de mindig elsikkadt. Most azonban, Debrecen és Pécs régebbi hagyományát követve, mi is megcsináltuk. Meg azért na, nem sokan bulizhatnak együtt a 90-es évek slágereire Grecsó Krisztiánnal!


438750602_942529587567294_4137043837028924273_n

A szakhetet hirdető plakát (forrás: SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Facebook-oldala)


Grecsó Krisztián az SZTE BTK által szervezett Radnóti-estek című rendezvény vendége volt május 8-án, és ez a beszélgetés a szakhét programjaiban is helyet kapott. Nem véletlen, hiszen a mára már híressé lett író egykor a szegedi bölcsészkar, azon belül is a magyar szak hallgatója volt, így az oktatók és hallgatók nagy örömére a beszélgetés után Grecsó Krisztián az intézet szakestjén is részt vett.


image4

Az esemény alkalmából a debreceni Alföld-folyóirat képviselői is Szegedre jöttek (forrás: Tóth Bálint)


A szervező szerint a visszajelzések pozitívak voltak, így a következő évben is várható lesz a rendezvényhét. Az ötletelés már elkezdődött.



Borítókép: Grecsó Krisztián és a magyar szakos hallgatók a szakesten (forrás: Szilágyi Zsófia)

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_6

A THE Impact Rankings elnevezésű fenntarthatósági rangsort az ENSZ által megfogalmazott fenntartható fejlődési célok (SDG) mentén készíti el évről-évre a Times Higher Education. A 2024. június 12-én megjelent friss rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 43. helyen végzett a „Béke, igazság és erős intézmények” tematikus listán. Emellett több más alkategóriában is nagyot lépett előre az SZTE, de javított az összesített rangsorban is: felkerült a 301-400. helyre, ezzel megosztott első helyen végzett Magyarországon.