Magyar-indiai pályázati lehetőségek a H2020-ban


indiaAz EU 2001-ben kötött tudományos és technológiai együttműködési megállapodást Indiával (2015-ben újították meg). Ez ad keretet a tudományos együttműködés számos felületének. Mivel India feltörekvő gazdaságú ország, a H2020 programokban résztvevő indiai kutatók nem kaphatnak EU támogatást a meghirdetetett közös kutatási projektekhez, saját forrásaikból kell fedezniük költségeiket. Nem áll ez azonban az egyéni kutatói mobilitási támogatásokra. Az EU mindenesetre az indiai kormánnyal együttműködve igyekszik olyan konstrukciókat találni, amely lehetővé teszi, hogy az indiai szakemberek minél nagyobb mértékben kapcsolódjanak az EU kutatói hálózatához. A támogatási felületek a következők:


1 Kutatói mobilitás
A kutatói mobilitás finanszírozása a H2020 Kutatói kiválóság pillérének keretén belül történik. Ezen a területen az indiai kutatók számára 2 pályázati lehetőség van:


A Science and Engineering Research Board (SERB)-dal 2017 októberében kötött megállapodás alapján az indiai kutatók 3-12 hónapos program keretén belül együttműködhetnek az European Research Council (ERC) pályázatok támogatottjaival. India az elnyert pályázatok tekintetében az 5. helyen áll a harmadik országok között.


Marie Sklodowska-Curie Actions (MSCA), amely 4 pályázati felületen nyújt lehetőséget támogatásra. A program népszerűségét mutatja, hogy India az első helyen áll a harmadik országbeli kedvezményezettek sorában.


2 Kutatási együttműködések
Indiai kutatók harmadik országbeli státusszal a H2020 következő pilléreiben vehetnek részt:

  • Research and Innovation Actions (RIA)
  • Innovation Actions (IA)
  • Societal Challenges
  • Coordination and Support Actions (CSA)

Mivel India gazdasági helyzete miatt nem lehet kedvezményezett, ezért az EU és a Ministry of Science & Technology közötti megállapodás alapján ún. co-funding mechanizmust hoztak létre, aminek lényege, hogy az indiai kormány fedezi a saját kutatói részvételét az egyes H2020 projektekben. Ez a támogatás kizárólag a RIA és IA pályázatokhoz vehető igénybe a következő kutatási területeken: water, nanotechnology, advanced materials, health (vaccines, chronic diseases; mental health), bio-economy, agri-food, ICT, cyber-physical-systems, polar sciences, green transport.


3 Közös kutatási felhívások
Ennek a mechanizmusnak a lényege, hogy az EU és India egyenlő pénzeszköz biztosításával közös kutatási felhívást tesz közzé. A pályázó konzorcium tagjai egyrészt EU tagországok kutatói, másrészt indiai kutatók lehetnek. A pályázatokat közös értékelő bizottság bírálja el, és a finanszírozás pedig mindkét oldalról a saját forrásból, a saját kutatói csoport felé irányul.


2017 végén tették közre az első ilyen felhívást, az ún. Water Call-t 15-15 M EUR költségvetéssel, a felhívásra közel 50 pályázat érkezett.
2018-ban teszik közzé az ún. Vaccines felhívást 20-20 M EUR kerettel, és várható még az Energy/Smart Grids felhívás közzététele.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS
Friss hírek
2021. április 15.
2021. április 07.
2021. február 05.