Desktop36

Nyolcadszor rendezik meg a nemzetközi klasszika-filológiai konferenciát Szegeden

Idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg szeptember 1-3 között a „Sapiens Ubique Civis PhD Student and Young Scholar Conference on Classics and the Reception of Antiquity” elnevezésű konferenciát a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán.

A konferencia egyik fő célja, hogy a tudományterület fiatal kutatói számára fellépési és publikálási lehetőséget biztosítson egy nemzetközi konferencián, illetve egy nemzetközi folyóiratban. Az előadásokból készült tanulmányok publikálására 2020 óta saját, az ELTE Eötvös József Collegiumával közösen kiadott folyóiratban biztosítanak lehetőséget a szervezők.

 

Az esemény fontos célja, hogy a világ számos országából Szegedre érkező fiatal kutatóval a magyar ókortudomány, a neolatin stúdiumok és ezek recepciójának kutatása mellett Szeged városát és a Szegedi Tudományegyetemet is megismertesse és megszerettesse. A szervezők számára fontos, hogy a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék ily módon is hozzájáruljon a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hírének és ismertségének növeléséhez.

 

Az idei konferencia szekcióinak témái: római irodalom, görög és római vallás, császárkori római történelem, a dicséret megjelenése a görög római irodalomban, római hadtörténet, az antikvitás utóélete, görög irodalom, görög kultúra, köztársaságkori római történelem, illetve az ókortudomány különböző aspektusai.

 

A konferencia külföldi résztvevői és plenáris előadói idén tizenhárom ország különböző egyetemeiről érkeznek: Ausztria (Graz, Erfurt, Innsbruck), Belgium (Antwerpen, Gent), Bulgária (Szófia), Csehország (Brno), Egyesült Királyság (London, Oxford, Birmingham, St. Andrews), Görögország (Thesszaloniki), Izrael (Ramat Gan), Németország (Heidelberg), Olaszország (Róma, Bologna, Genova), Spanyolország (Madrid, Cantabria), Svájc (Genf), Szerbia (Belgrád), Szlovákia (Pozsony). A hazai ókortudományt az SZTE mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem előadói képviselik.

A szervezőmunkát a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék fiatal oktatói, PhD-hallgatói és graduális hallgatói végzik.

 

A konferencia elérhetősége a Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék honlapján:

http://klasszika.hu/konferenciak/sapiens-ubique-civis/

 

A konferencia fővédnöke az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Dékánja, Prof. Dr. Gyenge Zoltán.

 

A konferencia támogatói: SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Szegedért Alapítvány, Bánffi & Bánffi Kft., Szeged Tourinform.

 

A konferencia szervezői hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra: a programfüzetet és handoutokat csak elektronikusan teszikk hozzáférhetővé, az étkezések szervezése és a konferenciacsomag összeállítása során újrahasznosított és környezetbarát anyagokat használnak.

A konferenciáról további információ kérhető a sapiensuc@gmail.com címen.


SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS
Boritokep_11

Robert Menasse osztrák esszé- és regényíró volt az SZTE BTK Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékének vendége, december 5-én. Bombitz Attila, a tanszék vezetője beszélgetett a szerzővel legújabb művei kapcsán Európáról, az Európai Unió paradox működéséről, a vágyott nemzetállamok feletti egységről és a nacionalizmus térhódításáról a teltházas esten. Az esemény a budapesti Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jött létre.