Boritokep_29

Kínában tárgyalt a szegedi bölcsészkar delegációja - Új részképzésekről és közös kutatási projektekről is szó volt

Az egyetem nemzetköziesítésének keretében Shanghaiban, Guangdongban és Pekingben járt az SZTE BTK delegációja, Prof. dr. Gyenge Zoltán dékán, valamint Dr. Árvay Anett a Hungarológiai Képzés vezetője, hogy megújítsa az egyetem eddigi oktatási kapcsolatait, és újakat hozzon létre. Tárgyalásokat folytattak öt kínai egyetemen, valamint a shanghaji és guandongi konzulátuson, illetve a pekingi Liszt Intézetben. Őket kísérte Gárdián Nikolett, aki 2020 óta az SZTE BTK delegált magyar lektora Shanghaiban.

2018 óta érkeznek kínai magyarszakos csoportok a szegedi BTK Hungarológia programjára, hogy magyar nyelvet, nyelvészetet és kultúrát tanuljanak. A Shanghai International Studies University egy-egy tanévet, a pekingi Beijing International Studies University magyarszakosai három évet tanulnak karunkon.


2024.04.03._Shanghai_SISU_hivatalos_latogatasunk

A SISU-n tett hivatalos látogatás.


A megbeszéléseken szó esett az egyetemek közötti új részképzések, nyári egyetem, vendégoktatás és közös kutatási projektek létrehozásáról is. Ugyancsak előrehaladott tárgyalásokat folytattak double degree képzések elindításáról, valamint a kar angol nyelvű programjaiban kínai diákok fogadásáról.


2024.04.08.BISU-n

Egyeztetések a BISU-n.


A kantoni Guangdong University of Foreign Studies egyetemmel sor került keretmegállapodás (MOU) aláírására is, amely lehetőséget biztosít, hogy a jövőben az ottani magyarszakosok a BTK-n tanulhassanak.


2024.04.07.Guangzo_GDUFS

Látogatás a kantoni Guangdong University of Foreign Studies egyetemen.


A hivatalos megbeszélések után a delegáció találkozott a magyar szakos diákokkal, sőt, az előző években a szegedi karon tanuló kínai hallgatók is eljöttek, hogy találkozzanak volt tanáraikkal. Egyik közülük már a guangdongi konzulátuson dolgozik.


Shanghai_SISU_magyar_szakos_diakokkal_

Találkozó a SISU magyarszakos diákjaival.


A megbeszéléseken elhangzott az is, hogy a magas szintű kínai-magyar nyelvismeret a BYD szegedi beruházása miatt is egyre fontosabb piacképes tudás. A kínai cégek munkalehetőséget kínálnak a külföldi hallgatóknak, akik a kultúrdiplomácia mellett már az üzleti szférában is hasznosítani tudják a magyar szakon megszerzett ismereteiket.



Borítókép: Látogatás a Beijing Foreign Studies University egyetemen.

Fotók: Árvay Anett, Gyenge Zoltán

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_39

Az SZTE BTK-n 2024. július 6-án tartjuk a nyári diplomaosztót, amelyen több száz diák és hozzátartozóik vesznek majd részt. A februári eseményen egyik hallgatónknak már lehetősége volt a bemutatkozásra, és a pozitív visszajelzések tükrében ezt a hagyományt szeretnénk is folytatni: hogy egy BTK-s hallgató, oktató vagy dolgozó előadásával búcsúztassuk el a diplomájukat megszerző diákokat!


Ha tehetséges vagy valamiben és szívesen megmutatnád ezt egy több száz fős közönség előtt, olvasd el a részleteket, és jelentkezz június 9-ig!