borito

Három nap a tudományért – Harminhárom előadás hangzott el az első Kari Tudományos Napokon

Hagyományteremtő céllal rendeztük meg idén először a Kari Tudományos Napokat, május 10 és 12. között, a BTK Kari Konferenciatermében. A három nap során nemrég kinevezett professzoraink székfoglaló előadásait hallgathattuk meg, az Új Nemzeti Kiválósági Program idei ösztöndíjasai mutatták be eredményeiket és az Országos Tudományos Diákköri Konferencián helyezést elért hallgatóinkat is köszöntöttük. A rendezvény hosszútávú célja, hogy teret biztosítson a kutatói pálya népszerűsítésének, a hallgatók és oktatók bemutatkozásának, a tudománynépszerűsítésnek.

a
Prof. Dr. Gyenge Zoltán dékán nyitóbeszédet mond


A nyitónapon, a járványidőszak miatti sokéves kihagyás után, fölelevenítettük a professzori székfoglaló hagyományát. Idén azok az oktatók tartottak előadásokat, akik az elmúlt években szereztek akadémiai doktori címet és kaptak egyetemi tanári kinevezést, lettek a Professzori Tanács tagjai. Az érdeklődők tíz előadást hallgathattak meg a nyelvtudomány, az irodalomtudomány, színháztudomány, pszichológia, neveléstudomány és régészet területéről. Az egész napos érdeklődés jól mutatta a rendezvény értékét, szükségességét.


b
Bibok Károly
c
Forgács Tamás
d
Sándor Klára
e
Hansági Ágnes
f
Révész László
g
Kiss Attila

A délelőtt során Bibok Károly, Forgács Tamás, Sándor Klára, Hansági Ágnes, Révész László és Kiss Attila mutatták be kutatási területüket. Majd délután Csíkos Csaba, Józsa Krisztián, Martos Tamás és Racsmány Mihály tudományos eredményeit ismerhették meg a jelenlévők. Az előadások rövid tartalmát itt olvashatja.


1
Csíkos Csaba
2
Józsa Krisztián
3
Martos Tamás
4
Racsmány Mihály

Csütörtök reggel újra megtelt a konferenciaterem – ekkor az OTDK-n helyezést elért és különdíjban részesült hallgatóink és az ő felkészítő tanáraik köszöntésére került sor. Az esemény elején Szilágyi Zsófia általános és tudományos dékánhelyettes és Kollár Andrea, a TDT elnöke köszöntötték a jelenlévőket. Beszédükben mindketten hangsúlyozták a tudományos munka fontosságát, s kifejezték azt is, remélik, hogy a most elért eredmények más hallgatókat is arra ösztönöznek majd, hogy nyissanak a kutatói életpálya irányába. Az ünnepelteket ezután egyesével szólították ki – a díjazottak és témavezetőik a gratuláció mellett oklevelet és ajándékcsomagot vettek át. A hallgatóink által a 36. OTDK-n elért eredményeket ebben a cikkben foglaltuk össze.


5
Szilágyi Zsófia és Kollár Andrea köszönti az ünnepelteket


603 610


A hét további részében, május 11 és 12-én, az Új Nemzeti Kiválósági Program idei támogatottjai, köztük oktatók és hallgatók mutatták be az ösztöndíjas időszakuk alatt elért eredményeiket.


8 9


11 12


A témák itt is igen változatosak voltak: a környezetvédelem szociálpszichológiai aspektusaitól kezdve az amerikai képregényeken át egészen a Netflix és az HBO-dokumentumfilmek hatásáig, a bölcsészet- és társadalomtudományok legkülönfélébb területeiről tudhatott meg többet a közönség.


A 2016-ban indult ösztöndíjprogram a felsőoktatási intézmények kiváló tudományos munkát felmutató hallgatóit, kutatóit támogatja. A program célja többek között, hogy vonzóbbá tegye a fiatalok előtt a kutatói életpályát. A 2023/2024-es tanévre vonatkozó hivatalos felhívás ide kattintva elérhető.



Fotók: Gerlefalvi-Nagy Orsolya, Krizsán Dóra, Lengyel Nikolett

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

cikk_boritokepek_2

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola közösen szervezte meg a Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Versenyt. Az ünnepélyes eredményhirdetésen Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora is méltatta a kezdeményezést.