Szajbély Mihály Artisjus-díjas

Szajbély Mihály
Forrás: Markoszov Szergej (Népszava)

2020. március 2-án a Budapesti Music Centerben átadták az egyik legjelentősebb hazai elismerést, az Artisjus Irodalmi Nagydíjat és a négy alkategória (költészet, próza, tanulmány, esszé) díjait. Prof. dr. Szajbély Mihály irodalomtörténészt, karunk Kommunikáció és Médiatudományi Tanszékének professzorát a 2019-ben a Magvető Kiadónál megjelent Csáth Géza élete és munkái c. „régimódi” nagymonográfiájáért tanulmány kategóriában tüntették ki.


Az Artisjus Irodalmi Díjakat az Artisjus Egyesület hozta létre 2006-ban. Az irodalmi nagydíj célja az előző év egy kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek és tudósok további alkotómunkájához. A díjak presztízsértéke abban rejlik, hogy maguk a pályatársak szavazzák meg a kitüntetetteket. 2020-ban Kovács András Ferenc vehette át a nagydíjat, míg az alkategóriák díjazottjai Cselényi Béla, Kováts Judit, Mártonffy Marcell és karunk professzora, Szajbély Mihály. A díj alapítása óta összesen hatvankilenc kitűnő költő, író és irodalomtörténész munkásságát ismerték el.


Szajbély Mihály Csáth
 


Szajbély Mihály egyetemi tanulmányait a szegedi, akkor még József Attila Tudományegyetem Jogtudományi és Bölcsésztudományi Karán végezte, majd megszerezte a doktori és kandidátusi címet, 2004-től az MTA doktora. 1977-től a bölcsészkar oktatója, 1992-től több tanszék vezetője. 2014 és 2017 között a SZTE BTK dékánja. Vendégprofesszorként Bécsben és Berlinben is oktatott. Főbb kutatási területei: a 19. század és a XX. század elejének magyar irodalma (Csáth Géza), a jugoszláviai (vajdasági) magyar irodalom története, sajtó- és médiatörténet, az irodalom médiatörténete, valamint a hangjáték médiatörténete és műfaji problémái. Szajbély Mihály, aki Csáth Géza „legjobb ismerője és szakértője” három évtizeddel korábban már publikált egy kismonográfiát a szabadkai orvos, pszichiáter író „varázslatos, sokoldalú művészi tevékenységéről és megdöbbentő életútjáról”, a most megjelent nagymonográfiája azonban az előbbi nem puszta kiegészítése, hanem újraírása. Mint ahogy prof. dr. Szilágyi Zsófia irodalomtörténész (SZTE BTK, Magyar Irodalmi Tanszék) laudációjában írja: „olyan tudományos munka, amelyet hátborzongató életrajzi regényként is olvashatunk. Egyre nehezebb szívvel haladunk előre a Brenner Józsefként született orvos-író mind kilátástalanabb életében, közben viszont folyton azt érezzük, hogy a könyv az olvasókat is megajándékozza a gondolkodás és a megértés örömével”. A gazdag forrásanyagra épülő, új kutatásokat is magába foglaló kötet nemcsak a szakma számára jelentős munka, illetve az oktatásban kiválóan használható mű, hanem a nagyközönség érdeklődésére is méltán számítható, izgalmas olvasmány.


Gratulálunk és további jó munkát kívánunk Szajbély Mihálynak és a többi díjazottnak!


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.