Lencsés Gyula könyve Év Levéltári Kiadványa díjas lett

2020. március 17-én Budapest Főváros Levéltárában adja át a Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) az egyesület által alapított Az Év Levéltári Kiadványa 2019 díjakat. A két kategória (forráskiadványok, illetve monográfiák, tanulmánykötetek) hat díjazottja mellett egy levéltári adatbázisok díjazottja is szerepel. A monográfiák, tanulmánykötetek kategóriában dr. Lencsés Gyula, karunk Szociológia Tanszékének adjunktusa Angolok a Bakonyban – Az Institute of Sociology 1937-es dudari falukutatásának története és dokumentumai című kötetért (Gondolat Kiadó - Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára, 2019) veheti majd át a kitüntetést.

Lencses_Gy_01

„A két világháború közötti szociográfia történetében valószínűleg kevés a fehér folt. Kevés a leíró társadalomkutatás művelésének olyan jelentős területe, művelőinek olyan – évtizedek múltán is jelentőséggel bíró – irányzata, kutatói egyénisége és/vagy csoportja, amely teljességgel ismeretlen lenne. Az 1937-ben angol-német-magyar együttműködéssel folyt dudari falukutatásról is tudunk. Csak azt nem tudtuk, hogy mi történt ezzel az adatfelvétellel a külföldi partnerek térfelén. Végül is lett-e – s ha lett, mi lett – az eredménye ott ennek a kutatásnak? Lencsés Gyula erre a magyar szociográfia történetében fehér foltnak számító ismeretterületre, a dudari kutatás dokumentációjára lelt rá angliai útján, és azt teljes egészében be is hozta Magyarországra. Lefotózta, digitalizálta a hatalmas terjedelmű anyagot, és kilenc helyről begyűjtötte hozzá a témához kapcsolódó dokumentumokat. A szerencsés kutatói csillagzat alatt megtett tanulmányút hozama ez a kötet: ennek a kor- és tudománytörténeti dokumentumként is értékes anyagnak a válogatott és szerkesztett közlése, melyet kiegészít a dudari terepmunka történetét, módszertanát és utóéletét bemutató részletes bevezető tanulmány.” – írja a díjazott könyvről dr. Saád József szociológus, az ELTE TÁTK Elmélettörténeti Tanszékének egykori docense. Lencses_Gy_02

A Magyar Levéltárosok Egyesülete az 1935-ben megalakult Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesületének történeti utódja, célja pedig a magyar könyvtárosok és szakirodalmi tájékoztatást végzők önkéntes munkájának összefogása az alábbi témákban: a könyvtárpolitika és a szakirodalmi információs politika alakítása, szakmai érdekképviselet, tagok szakmai fejlesztése, szakmai munka koordinálása, könyvtári ellátás fejlesztése, belföldi és külföldi szakmai és társszervezetek kapcsolatainak fejlesztése.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep

William Shakespeare szonettjeinek új magyar fordítását is bemutatták a 95. Ünnepi Könyvhéten. Június 14-én az SZTE Klebelsberg Könyvtárban Prof. Dr. Szőnyi György Endre, az SZTE BTK Angol Tanszék oktatója beszélgetett a kötet fordítójával, Fazekas Sándorral.