1170x520

Hagyománytisztelet és kritikus gondolkodás – kreativitás és értéktudatosság

Sikeres életpályát kínál az SZTE BTK


Több százan voltak kíváncsiak az egész országból és a határon túlról az SZTE BTK második nyílt napjára.

 

DSCN06052018. január 27-én szervezte meg második nyílt napját a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara. A rendezvénynek az Ady téri épület második emeleti folyosója és a fontos történelmi helyszínnek számító Auditórium Maximum adott otthont. Utóbbi a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége 1956. október 16-ai megalakulásának, tehát a diáklázadásoknak és a forradalom szellemi kirobbantásának nyújtott teret. Erről a tényről és szellemi örökségről, hagyománytiszteletről és történelmi jelentőségről dr. Sándor Klára általános dékánhelyettes, a Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék vezetője a végzős középiskolásokat és szüleiket megszólító köszöntőbeszédében is beszámolt.



DSCN07140A közel 3000 hallgatóval rendelkező egyetem délelőtt 9 órától várta és fogadta a még felvételi előtt álló, leendő polgárait. A diákok a szegedi bölcsészkar arculatának a megismerése mellett 24 szakos tájékoztató standnál érdeklődhettek a felvételi körülményekről, az alapképzésben választható szakok specifikumairól, az újdonságokkal együtt a szegedi bölcsészkar által nyújtott, nagy múlttal, tradícióval rendelkező képzésekről is. A Kar külön programokkal is készült: dr. Kothencz Mihálynak, a Tanulmányi Osztály vezetőjének központi tájékoztató előadását többek között a BA-szakokról készített, vicces, hangulatos kisfilmek vetítése, dr. Glässer Norbert, a Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszék adjunktusának és Répás Alex hallgatónak a reprezentációja, illetve a kar hallgatóinak (akik nem mellesleg a Szeged Slam Poetry tagjai is) slammelése előzött meg.


DSCN07570 DSCN0642


DSCN0663_2Gömöri Eszter a bölcsészkar sztereotípiáit forgatta ki és mutatta meg a pszichológia szak szépségeit, Nagy Sándor a latin nyelv ismeretének hasznosságát domborította ki a Harry Potter átkok és varázslások, valamint a Tinder világának beemelésével, Sípos László pedig a történész szakba való bevezetés mellett alternatív történelmi kurzusokat sorolt fel.

Sándor Klára nemcsak a szegedi bölcsészkar tudás-, teljesítmény- és tradíciótiszteletét, hanem a kritikus gondolkodásra való nevelést, a kreativitást és nyitottságot, de ezzel együtt az értéktudatosságot és európai szemléletet hangsúlyozta. Köszöntőbeszédéből emellett az is kiderült, hogy az egyetemi rangsorok alapján a bölcsészkarok között az SZTE BTK a legelső, így a lehető legjobb választásnak tekinthető, hiszen a nemzetközi tudományosság szempontjából is kiválóan teljesít.


DSCN0753

Hogy megéri a karnak a hallgatójának lenni, hogy megéri a karon diplomázni, a délben kezdődő kerekasztal-beszélgetésen számoltak be a nagyközönség előtt az egyetem sikeres, volt hallgatói, fiatal kutatók és jelenleg az intézmény munkatársai: Apjok Vivien, az SZTE BTK Történettudományi Doktori Iskola doktorandusza, néprajzkutató, táncantropológus, Bencsik Orsolya, a Filozófia Tanszék tudományos munkatársa, Horváth Péter-díjas író, dr. Illés Imre Áron, az Ókortörténeti Tanszék Hahn István-emlékdíjas adjunktusa, dr. Mihalik Árpád, a Szociál- és Fejlődéspszichológiai Tanszék tanársegédje, dr. Tamás Ágnes, a Történeti Intézet Modernkori Magyar Történeti Tanszékének tudományos munkatársa és Váraljai Anna, a Filozófia Tanszék tanársegédje, művészettörténész.

DSCN0721Skype-os közvetítéssel dr. Gellérfi Gergő, a Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék tanársegédje és dr. Vér Márton, jelenleg a Belin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities vendégkutatója, posztdoktori ösztöndíjasa is bekapcsolódtak a beszélgetésbe, akik Berlinből meséltek a szegedi egyetemhez, de Szeged városához fűződő emlékeikről, tapasztalataikról és karrierjük alakulásában betöltött, meghatározó szerepükről.


Az információgazdag, tartalmas programokat nyújtó bölcsészkari nyílt nap végül épülettúrával zárult, melynek során dr. Jancsó Katalin, a Hispanisztika Tanszék adjunktusa és Glässer Norbert, valamint El-Shami Mona és Répás Alex BTK-s hallgatók az Ady téri épület titkos zugaiba, múltjába és jelenébe, tanszéki műhelymunkáiba, kiállításaiba vezették be az érdeklődőket, ezáltal is felmutatva a tartalmas diákélet és az egyetemi közösséghez való tartozás különböző lehetőségeit.


További fényképek a nyílt napról: https://www.facebook.com/sztebtk.bagolyposta/

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.