ELCB_FB_cover_1048x406px_BTK_1170x430

Európai Nyelvi Koktélbár 2018

2018. szeptember 26. 14:00 - 18:00


rockbagolyHelyszín: Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
Időpont: 2018.09.26. 14.00-18.00


2001 óta szeptember 26-a az európai nyelvek ünnepe: a nyelvek európai napján az Európai Unió tagállamaiban különböző rendezvények, előadások, zenés játékok, gyermekprogramok, konferenciák, nyelvtanfolyamok sokasága hívja föl a figyelmet arra, hogy Európa nyelvi sokszínűsége nagy érték, amelyet tudatosan védenünk kell. Ennek egyik módja, hogy a legfiatalabbakat meggyőzzük arról, a „nagy nyelvek” mellett a kicsik is szépek, érdekesek, érdemes tanulni őket.

A szeptember 26-ai rendezvénysorozat egyedülálló eleme az idén immár kilencedik alkalommal megrendezett Európai Nyelvi Koktélbár. Ez a második év, amikor nem Budapest az esemény helyszíne: tavaly Debrecen volt a házigazda, idén Szeged, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara ad otthont a rendezvénynek.

 

Az évente megrendezett program egyik fő szervezője minden évben az Európai Bizottság, valamint az EUNIC Hungary, a Magyarországon működő európai kulturális intézetek ernyőszervezete, Európán kívüli partnereivel együtt. Az EUNIC az európai kulturális diplomácia egyik legfontosabb szereplője, kiemelt célja a kulturális kapcsolatok és együttműködés elmélyítése.

 

Az idei rendezvény másik fő szervezője a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara. Az SZTE BTK elkötelezetten segíti az európai örökség, ennek részeként Európa nyelvi és kulturális sokszínűségének megőrzését.

 

A kar öt nyelvi intézetében tizenöt nyelvvel ismerkedhetnek meg a hallgatók: az angol, német, spanyol, francia, olasz, orosz, ukrán, szerb, cseh, bolgár mellett keleti nyelveket – törököt, kazakot, mongolt, japánt, kínait – is tanulhatnak. A nyelvtanárok, egyes nyelveket és kultúrákat kutató szakemberek mellett fordítókat és tolmácsokat, valamint olyan szakembereket is képzünk, akik majd a kulturális diplomáciában teljesítenek szolgálatot.

 

A kar kiterjedt Erasmus-kapcsolatai révén a hallgatóknak minden szakon lehetőségük nyílik külföldi ösztöndíjak elnyerésére, más kultúrák és nyelvek megismerésére, külföldi tapasztalatszerzésre. Természetesen nagy számban fogadunk külföldi diákokat is, hogy magyarul tanuljanak, illetve megismerkedjenek a magyar kultúrával.

 

Programok és koktél

 

14.00 Köszöntő

14.00‒17.30 Játékok és tesztek, interaktív foglalkozások és érdekes információk a különböző standoknál

15.00‒17.30 Mininyelvórák ‒ Próbálj ki egy idegen nyelvet, alapozd meg a nyelvtudásod!

17.30-ig Az útlevélben szereplő szelvény érvényesíttetése és leadása

17.45 Ajándéksorsolás ‒ Nyerd el a kultúrintézetek által felajánlott értékes ajándékok valamelyikét!

 

Meghívhatunk egy koktélra?


Ha már van 3 pecséted, és az első 400 résztvevő között érkeztél, az EUNIC Hungary és az Európai Bizottság vendégül lát egy koktélra!

Ehhez kérjük, mutasd fel az útleveled a bárban.

 

Részt vevő intézetek:


Alliance Française, Szeged

Bolgár Intézet

British Council

Camões Intézet

Cervantes Intézet

Cseh Centrum

Észt Intézet

Europe Direct Szeged

Európai Bizottság

Finnagora

Francia Intézet

Goethe Intézet

Goethe Intézet: Pécsi Tudományegyetem Romológiai Kutatóintézete

Holland Nagykövetség

Izraeli Kulturális Intézet

Lengyel Intézet

Olasz Kultúrintézet

Osztrák Intézet

Osztrák Kulturális Fórum

Román Kulturális Intézet

Svájci Nagykövetség

Szlovák Intézet

SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

Yunus Emre Intézet

További információk a BTK honlapján, és a rendezvény facebook-oldalán.


Találkozás európai nyelvekkel és kultúrákkal – sokszínű Európa

a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és az EUNIC Hungary közös pályázata középiskolások részére


Nyerteseink:


I. Irodalom kategória

1. díj: Mohácsi Regina (Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskola, Szeged, 9. évfolyam, felkészítő tanára: Tóth Krisztina)

2. díj: Antal Kinga Kincső (SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged, 12. évfolyam, felkészítő tanár: Balázsné Vadász Veronika)


II. Tudományos kategória

1. díj: Szilassi Ábel (SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged, 12. évfolyam, felkészítő tanár: Veres Ágnes)

2. díj: Pál Dávid (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged, 9, osztály, felkészítő tanára: Gortva Tamás és Vida Róbert)


III. Fotó kategória:

1. díj: Szabó Gréta (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged, 11. évfolyam, felkészítő tanára: Dobó Adrienn)

1. díj: Cikó Lea (Szabadkai Középiskolák Diákotthona – Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka, 3. évfolyam, felkészítő tanára: Arnold Tibor)

2. díj: Tóth Laura (Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Szeged, 11. évfolyam, felkészítő tanár: Kozma Júlia)

3. díj: Jenei Anita (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta, 12. évfolyam, felkészítő tanár: Kókai Eléna)

Különdíj: Vastag Dominika (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta, 11. évfolyam, felkészítő tanára: Kókai Eléna)

Különdíj: Szubotity Barbara (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta, 12. évfolyam, felkészítő tanára: Kókai Eléna)


IV. Képzőművészet kategória

1. díj: Össztánc

2. díj: Sokszínű Európa

3. díj: Térkép (Európa térképe zászlókkal)

3. díj: Szárnyalljunk! (légballon)

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

KUTATOK_EJSZAKAJA_22

Két helyszínen több, mint hetven programmal vár Titeket az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara szeptember 30-án, a Kutatók éjszakáján!