ELCB_FB_cover_1048x406px_BTK_1170x430

Európai Nyelvi Koktélbár 2018

2018. szeptember 26. 14:00 - 18:00


rockbagolyHelyszín: Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar
Időpont: 2018.09.26. 14.00-18.00


2001 óta szeptember 26-a az európai nyelvek ünnepe: a nyelvek európai napján az Európai Unió tagállamaiban különböző rendezvények, előadások, zenés játékok, gyermekprogramok, konferenciák, nyelvtanfolyamok sokasága hívja föl a figyelmet arra, hogy Európa nyelvi sokszínűsége nagy érték, amelyet tudatosan védenünk kell. Ennek egyik módja, hogy a legfiatalabbakat meggyőzzük arról, a „nagy nyelvek” mellett a kicsik is szépek, érdekesek, érdemes tanulni őket.

A szeptember 26-ai rendezvénysorozat egyedülálló eleme az idén immár kilencedik alkalommal megrendezett Európai Nyelvi Koktélbár. Ez a második év, amikor nem Budapest az esemény helyszíne: tavaly Debrecen volt a házigazda, idén Szeged, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara ad otthont a rendezvénynek.

 

Az évente megrendezett program egyik fő szervezője minden évben az Európai Bizottság, valamint az EUNIC Hungary, a Magyarországon működő európai kulturális intézetek ernyőszervezete, Európán kívüli partnereivel együtt. Az EUNIC az európai kulturális diplomácia egyik legfontosabb szereplője, kiemelt célja a kulturális kapcsolatok és együttműködés elmélyítése.

 

Az idei rendezvény másik fő szervezője a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara. Az SZTE BTK elkötelezetten segíti az európai örökség, ennek részeként Európa nyelvi és kulturális sokszínűségének megőrzését.

 

A kar öt nyelvi intézetében tizenöt nyelvvel ismerkedhetnek meg a hallgatók: az angol, német, spanyol, francia, olasz, orosz, ukrán, szerb, cseh, bolgár mellett keleti nyelveket – törököt, kazakot, mongolt, japánt, kínait – is tanulhatnak. A nyelvtanárok, egyes nyelveket és kultúrákat kutató szakemberek mellett fordítókat és tolmácsokat, valamint olyan szakembereket is képzünk, akik majd a kulturális diplomáciában teljesítenek szolgálatot.

 

A kar kiterjedt Erasmus-kapcsolatai révén a hallgatóknak minden szakon lehetőségük nyílik külföldi ösztöndíjak elnyerésére, más kultúrák és nyelvek megismerésére, külföldi tapasztalatszerzésre. Természetesen nagy számban fogadunk külföldi diákokat is, hogy magyarul tanuljanak, illetve megismerkedjenek a magyar kultúrával.

 

Programok és koktél

 

14.00 Köszöntő

14.00‒17.30 Játékok és tesztek, interaktív foglalkozások és érdekes információk a különböző standoknál

15.00‒17.30 Mininyelvórák ‒ Próbálj ki egy idegen nyelvet, alapozd meg a nyelvtudásod!

17.30-ig Az útlevélben szereplő szelvény érvényesíttetése és leadása

17.45 Ajándéksorsolás ‒ Nyerd el a kultúrintézetek által felajánlott értékes ajándékok valamelyikét!

 

Meghívhatunk egy koktélra?


Ha már van 3 pecséted, és az első 400 résztvevő között érkeztél, az EUNIC Hungary és az Európai Bizottság vendégül lát egy koktélra!

Ehhez kérjük, mutasd fel az útleveled a bárban.

 

Részt vevő intézetek:


Alliance Française, Szeged

Bolgár Intézet

British Council

Camões Intézet

Cervantes Intézet

Cseh Centrum

Észt Intézet

Europe Direct Szeged

Európai Bizottság

Finnagora

Francia Intézet

Goethe Intézet

Goethe Intézet: Pécsi Tudományegyetem Romológiai Kutatóintézete

Holland Nagykövetség

Izraeli Kulturális Intézet

Lengyel Intézet

Olasz Kultúrintézet

Osztrák Intézet

Osztrák Kulturális Fórum

Román Kulturális Intézet

Svájci Nagykövetség

Szlovák Intézet

SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

Yunus Emre Intézet

További információk a BTK honlapján, és a rendezvény facebook-oldalán.


Találkozás európai nyelvekkel és kultúrákkal – sokszínű Európa

a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara és az EUNIC Hungary közös pályázata középiskolások részére


Nyerteseink:


I. Irodalom kategória

1. díj: Mohácsi Regina (Szent Benedek Gimnázium és Szakképző Iskola, Szeged, 9. évfolyam, felkészítő tanára: Tóth Krisztina)

2. díj: Antal Kinga Kincső (SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged, 12. évfolyam, felkészítő tanár: Balázsné Vadász Veronika)


II. Tudományos kategória

1. díj: Szilassi Ábel (SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, Szeged, 12. évfolyam, felkészítő tanár: Veres Ágnes)

2. díj: Pál Dávid (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged, 9, osztály, felkészítő tanára: Gortva Tamás és Vida Róbert)


III. Fotó kategória:

1. díj: Szabó Gréta (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged, 11. évfolyam, felkészítő tanára: Dobó Adrienn)

1. díj: Cikó Lea (Szabadkai Középiskolák Diákotthona – Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, Szabadka, 3. évfolyam, felkészítő tanára: Arnold Tibor)

2. díj: Tóth Laura (Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium, Szeged, 11. évfolyam, felkészítő tanár: Kozma Júlia)

3. díj: Jenei Anita (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta, 12. évfolyam, felkészítő tanár: Kókai Eléna)

Különdíj: Vastag Dominika (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta, 11. évfolyam, felkészítő tanára: Kókai Eléna)

Különdíj: Szubotity Barbara (Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, Zenta, 12. évfolyam, felkészítő tanára: Kókai Eléna)


IV. Képzőművészet kategória

1. díj: Össztánc

2. díj: Sokszínű Európa

3. díj: Térkép (Európa térképe zászlókkal)

3. díj: Szárnyalljunk! (légballon)

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

KUTATOK_EJSZAKAJA_22

Az SZTE BTK Kari Tanácsa legutóbbi, május 19-i ülésének témái a költségvetés, a hallgatói létszám növelése és ezzel párhuzamosan az új képzések kialakítása voltak. Az elhangzott beszámolók szerint az országos trenddel ellentétben, de az egyetem eredményeivel párhuzamosan az első helyes jelentkezők száma évek óta emelkedik, amit mások mellett a képzési kínálat bővítésével továbbra is ösztönözni szeretne a vezetés.