audmax2020osz

Határtapasztalatok, kisebbségi lét, Trianon

A szegedi Bölcsészkar őszi AudMax Esték c. online előadássorozatának alcíme A határ/határtalanság dilemmái – és témái kapcsolódnak a Trianon-évfordulóhoz is.

 

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvánnyal közösen 2020. november 4. és december 9. között a Bölcsészkar Az Odu nevű virtuális kávézójában, online előadásokkal rendezi meg a nagysikerű AudMax Esték őszi előadássorozatát.

 

A hat meghívott határon túli vendégelőadó tudományterületének jeles képviselője. A Trianonproblémához, kisebbségkutatáshoz, emlékezetpolitikához, a történelmi traumák irodalmi reprezentációjához, a határ-jelenséghez, a határátlépéshez, a nyelv- és kultúra(meg)őrzéshez, a nyelvváltáshoz, a nemzeti és kulturális identitáshoz, a kulturális hibridizációhoz stb. kapcsolódó témaegyüttes szakértőit hívtuk meg, előadóink reprezentáns határon túli magyar irodalmi műhelyek és kutatócsoportok meghatározó tagjai. Irodalomtörténeti és nyelvészeti előadásaik azonban ismeretterjesztő stílusuknak köszönhetően nemcsak a téma adekvát ismerői, hanem a nagyközönség számára is feltérképezik és sok nézőpontból körbejárják ezt az egyszerre történelmi, politikai, emlékezetpolitikai és irodalomtörténeti problémakört.


Helyszín: az SZTE BTK virtuális kávézója, Az Odu nevű Facebook-csoport: https://www.facebook.com/groups/AzOdu

Az előadások szerdánként 18 órakor kezdődnek.

 

RÉSZLETES PROGRAM

November 4.

Mészáros András (Szlovákia): Irodalom és filozófia határán

 

November 11.

Balázs Imre József (Románia): Tíz korszak az erdélyi magyar irodalomban

 

November 18.

Vallasek Júlia (Románia): ,,A térképen vonalat húzó ceruza” (Otthon, otthontalanság, határok megjelenése a Trianont tematizáló regényekben)

 

November 25.

Csernicskó István (Ukrajna): Trianon nyelvi következményei

 

December 2.

Németh Zoltán (Szlovákia): Szlovákiai magyar irodalom: van-e vagy nincs?

 

December 9.

Harkai Vass Éva (Szerbia): Határon belül és kívül (Vázlat a vajdasági magyar irodalomról)

 

Az SZTE BTK és a Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány közös rendezvénye az NKA Szépirodalmi Kollégiumának a támogatásával valósul meg.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

KUTATOK_EJSZAKAJA_22

Két helyszínen több, mint hetven programmal vár Titeket az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara szeptember 30-án, a Kutatók éjszakáján!