„A térképen vonalat húzó ceruza” (Otthon, otthontalanság, határok megjelenése a Trianont tematizáló regényekben)

Időpont: 2020. november 18., 18 óra

 

Az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések eredményeként bekövetkező hatalomváltások az új fennhatóság alá került állampolgárok számára a köztesség egy olyan sajátos állapotát teremtették meg, amelyben a szülőföld mint fizikai tér az állandóságot, biztonságot jelentette ugyan, ám annak kontextusa megváltozott. Az ismerős tér új értelmezésre szorult, annak „belakása”, ha úgy tetszik „otthonossá tétele” már sajátos, új identitások, illetve ezzel párhuzamosan új értékrendek felállítását követelte meg.

Az előadás azt vizsgálja, hogyan jeleníti meg a kommunikatív emlékezet az 1920-as politikai változást, hogyan válik a tér idegenné, majd szelídül újra otthonná a 20-as, 30-as évek regényeiben, illetve hogyan jelenik meg ugyanez a téma a kortárs (1990 után íródott) művekben.

 Vallasek_JuliaVallasek Júlia (Kolozsvár, 1975) Déry Tibor-díjas irodalomtörténész, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem docense. Magyar–angol szakot végzett a BBTE Bölcsészkarán 1998-ban, a Debreceni Egyetemen 2003-ban megvédett doktori disszertációjában a második bécsi döntést követően végbement irodalmi-kulturális változásokkal foglalkozott. Kutatásai főleg a 20. századi erdélyi magyar irodalomra és sajtóra irányulnak. Műfordítóként, kritikusként számos irodalmi lap munkatársa. Legutóbbi kötete: Angolkeringő. Esszék a kortárs angol irodalomról (2015).

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!