Tíz korszak az erdélyi magyar irodalomban

Időpont: 2020. november 11., 18 óra


Az erdélyi magyar irodalom legutóbbi száz évének történetét sokféleképpen el lehet mesélni. Balázs Imre József javaslata az, hogy ennek a regionális és kisebbségi irodalomként egyaránt értelmezhető szövegegyüttesnek a történetét a korszakról korszakra megválaszolandó problémákból bontakoztassuk ki. Tíz korszak, tíz különféle problematika talán soknak tűnhet, az előadás azonban amellett érvel, hogy az erdélyi magyar irodalom komplex, sokarcú képződmény.

 Balazs_Imre_JozsefBalázs Imre József (Székelyudvarhely, 1976) József Attila- és Alföld-díjas költő, irodalomtörténész, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézetének docense, a Korunk folyóirat főszerkesztő-helyettese. Huszadik századi és kortárs irodalommal kapcsolatos tantárgyak oktatója, főbb kutatási területei az avantgárd és az erdélyi magyar irodalom. 2002 óta a BBTE főállású oktatója, 2017–2019 között az MTA Bolyai-ösztöndíjasa egy szürrealizmushoz kapcsolódó kutatással. 2020-ban Bolyai-emléklappal tüntették ki. Több könyvet publikált az erdélyi irodalom történetével kapcsolatban, a legutóbbit Erdélyi magyar irodalom-olvasatok (2015) címmel.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!