Hispanisztika Tanszék programjai


A kábítószerkereskedelem és a gazdasági terrorizmus központja vagy a földi paradicsom?

A perui Amazónia múltja és jelene


Helyszín: Zolnai Béla terem

Időpont: 2021. szeptember 24. 18.25


Előadó: Dr. Jancsó Katalin


Program rövid leírása:

Brazíliát követően Peru a világ második legnagyobb amazóniai területével rendelkező ország. A programon e régió egyedülálló sokszínűségéről, népeiről, problémáiról és kihívásairól hallgathatnak meg egy előadást az érdeklődők.

Program hosszabb leírása:

A Föld egyik legnagyobb biodiverzitású régiója, számos őslakos indián közösség otthona a perui Amazónia. Ugyanakkor ez a térség az egyik legjelentősebb központja a kokatermelésnek, a kábítószerkereskedelemnek és számos további illegális gazdasági tevékenységnek, ami komoly feszültséget és társadalmi konfliktusokat okozott az elmúlt másfél évszázadban. A program során a jelenlegi helyzetről és annak történelmi okairól lehet egy előadást meghallgatni, amelyet főként középiskolások és egyetemi hallgatók számára ajánlunk, de várjuk azokat a felső tagozatos általános iskolásokat is, akik érdeklődnek a társadalmi, történelmi, gazdasági témák iránt.



Előadó bemutatkozása:

A Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének oktatójaként főként latin-amerikai történelemmel, kultúrtörténettel, illetve a spanyol nyelv tanításával kapcsolatos kurzusokat tartok. Mexikóban és Peruban jártam kutatóutakon, közel áll hozzám a latin-amerikai gasztronómia, népművészet, az Ősi Amerika népei, kutatásaimban az indiánkérdéssel, a Latin-Amerikába történő bevándorlással és magyar utazókkal foglalkozom.

Email: kjancso@hist.u-szeged.hu (jkattinka@gmail.com)



Spanyol színházi „egypercesek”


Helyszín: Zolnai Béla terem

Időpont: 2021. szeptember 24. 19.15


Előadó: Dr. habil. Katona Eszter


Program rövid leírása:

Napjaink spanyol drámairodalma mind mennyiségében, mind minőségében igen gazdag és színes. A változatos színpadi témák, műfajok és formák között fontos helyet foglal el az ún. rövidszínház. Az előadás ezt a sajátos műfajt járja körül.

Program hosszú leírása:

Napjaink spanyol drámairodalma mind mennyiségében, mind minőségében igen gazdag és színes. A változatos színpadi témák, műfajok és formák között fontos helyet foglal el az ún. rövidszínház . Ezek az “egypercesek” a hosszabb terjedelmű színdaraboknak nem alárendelt, függő változatai, hanem teljes önállósággal rendelkező drámai modalitások. Az előadás ezt a sajátos műfajt járja körül, valamint néhány konkrét példán keresztül betekintést ad a Hispanisztika Tanszék valamint a Fordító- és Tolmácsképzés diákjainak fordítói munkájába is.


Előadó bemutatkozása:

Katona Eszter, a Hispanisztika Tanszék habilitált egyetemi docense vagyok. Történelemtudományból 2005-ben szereztem doktori címet, 2017-ben pedig irodalomtudományból habilitáltam. Kutatási területem a történelmi emlékezet, a kortárs spanyol dráma és a spanyol színház magyarországi recepciója.

Email: katonaeszter@gmail.com


Katalónia és a katalán nyelv a többnyelvű Spanyolországban


Helyszín: Zolnai Béla terem

Időpont: 2024. szeptember 24. 20.05


Előadó: Dr. habil. Berta J. Tibor


Program rövid leírása:

Az előadás a spanyolországi autonóm tartomány, Katalónia helyzetét mutatja be, elsősorban a katalán nyelv és a katalán identitás közötti szoros kapcsolat elemzésével.

Program hosszabb leírása:

Katalónia Spanyolország gazdasági szempontból egyik legjelentősebb autonóm tartománya, mely az utóbbi évek politikai történései miatt a nemzetközi figyelem középpontjába került. Sajátos történelme, nagy múltú irodalmi hagyományai mellett a régió saját nyelve is fontos részét képezi lakosai identitásának. Az előadás e tényezőket figyelembe véve közelít a katalán kérdéshez, miközben felvillantja a huszonötéves szegedi katalanisztika néhány eredményét.



Az előadó bemutatkozása:

A Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének oktatójaként a legtöbb beszélővel rendelkező ibériai újlatin nyelvek –a spanyol, a katalán és a portugál– múltjával és jelenével foglalkozom. A nyelvek közötti, azok szerkezetére hatást gyakorló kölcsönhatásokon túl a nyelvhasználatot befolyásoló társadalmi folyamatok kérdései is foglalkoztatnak.

Email: tberta@hist.u-szeged.hu


Játssz velünk spanyolul! (és tudd meg, mit tudsz )


Helyszín: Spanyol előadó, 6720 Szeged, Petőfi S. sgt. 30-34. földszint

Időpont: 17.30-20.00


Előadó: Dr. Jancsó Katalin


A program rövid leírása:

Mit tudsz a spanyol és latin-amerikai kultúráról? Milyen szinten áll a spanyol nyelvtudásod? Minderre fény derül, ha eljössz hozzánk egy spanyol nyelvű játékra.

A program hosszabb leírása:

A program keretében egy spanyol nyelvű játékon vehetnek részt az érdeklődő középiskolások, akik különböző állomáshelyeken spanyol nyelvi kvízeket, illetve a spanyol nyelvű országok kultúrájáról, szokásairól, aktuális kérdéseiről oldhatnak meg feladatokat. A játék végére a résztvevők megtudhatják, milyen nyelvi szinten állnak, illetve tanácsokat kapnak arról, milyen segédanyagok, online oldalak, csatornák segíthetik őket a további nyelvi fejlődésben és kulturális ismereteik bővítésében. A megadott időintervallumban bármikor el lehet kezdeni a játékot, amelynek időtartama megközelítőleg 45 perc.


Előadó bemutatása:

A Szegedi Tudományegyetem Hispanisztika Tanszékének oktatójaként főként latin-amerikai történelemmel, kultúrtörténettel, illetve a spanyol nyelv tanításával kapcsolatos kurzusokat tartok. Mexikóban és Peruban jártam kutatóutakon, közel áll hozzám a latin-amerikai gasztronómia, népművészet, az Ősi Amerika népei, kutatásaimban az indiánkérdéssel, a Latin-Amerikába történő bevándorlással és magyar utazókkal foglalkozom. Éveken át tanítottam spanyol nyelvet középiskolában, részt vettem a Magyar-spanyol kéziszótár és Spanyol-magyar tanulószótár szerkesztői munkáiban.

Email: kjancso@hist.u-szeged.hu (jkattinka@gmail.com)

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_39

Az SZTE BTK-n 2024. július 6-án tartjuk a nyári diplomaosztót, amelyen több száz diák és hozzátartozóik vesznek majd részt. A februári eseményen egyik hallgatónknak már lehetősége volt a bemutatkozásra, és a pozitív visszajelzések tükrében ezt a hagyományt szeretnénk is folytatni: hogy egy BTK-s hallgató, oktató vagy dolgozó előadásával búcsúztassuk el a diplomájukat megszerző diákokat!


Ha tehetséges vagy valamiben és szívesen megmutatnád ezt egy több száz fős közönség előtt, olvasd el a részleteket, és jelentkezz június 9-ig!