Kínai vendéghallgatók évzárója a szegedi bölcsészkaron



image


2018 szeptemberében nyolc kínai hallgató érkezett Szegedre a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyeteméről, hogy a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológiai programján megkezdje tanulmányait. Az egyéves nyelvtanulás eredményeképp pedig 2019. június 19-én vehették át a tanulmányaikat elismerő oklevelüket. Az ünnepélyes diplomaosztón a szegedi Konfuciusz Intézet két igazgatója, Mohr Richárd és Wang Lei, a szegedi bölcsészkar dékánja, Gyenge Zoltán professzor, valamint a kar Hungarológiai programjának vezetője, Árvay Anett is jelen voltak, akik kiemelték a kínai–magyar kapcsolatok fontosságát és eredményességét.


A kar Hungarológiai programjának köszönhetően az elmúlt tanévben a harmadéves kínai diákok heti 24 órában hallgattak magyar nyelvi és kulturális előadásokat, de nyelvtanulásukat egyéb kulturális programok, tanulmányi kirándulások, kiállítások és múzeumpedagógiai látogatások is segítették. Ezekről a kirándulásokról a diplomaosztón magyar nyelvű élménybeszámolót tartottak. A hallgatók az évzáró után hazautaztak Kínába, hogy befejezzék tanulmányaikat, a Konfuciusz Intézet azonban a képzésük befejezte után tárt karokkal várja vissza őket.


A kínai diákok szegedi részképzése és nyelvtanulása az egyetem történetében még csak a kezdetnek számít, hiszen a bölcsészkar a jövőben kitüntetett figyelmet szentel arra, hogy a világ különböző pontjairól minél több külföldi hallgató sajátíthassa el magas szintű tudás keretében a magyar nyelvet, illetve kerüljön közelebb a magyar kultúrához, amelyhez természetesen Szeged város is igazán inspiráló közeg.

Az évzárón Gyenge Zoltán dékán bejelentette, a Shanghai Nemzetközi Tanulmányok Egyetem magyar lektorát a szegedi egyetem delegálja Hegedűs Gabriella személyében.

 

Fotó: Bobkó Anna

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.