Újlatin nyelvek és kultúrák - francia BA

A francia civilizáció titkai

 

Időpont: 10:30 – 10:50

Terem: I. nyelvi labor

Előadó: Dr. Szász Géza

 

Franciaország története szinte a világ összes országában részletesen tárgyalt tananyag, a francia civilizáció egyes elemei, illetve eredményei az emberiség jelentős része számára csodált és szimbolikus jelentéssel is bíró kulturális örökséget jelentenek. A minielőadás keretében igyekszünk megvilágítani azokat a tényezőket, melyek eredményeként a francia civilizáció mindmáig az érdeklődés homlokterében maradt.

 

 

Egy nyelv, sokféle szokás: udvariasság a francia nyelvű kultúrákban

 

Időpont: 11:00 – 11:20

Terem: I. nyelvi labor

Előadó: Dr. Gécseg Zsuzsanna

 

Minden kultúrának megvannak a maga udvariassági szabályai, és ezek sokszor függetlenek attól, hogy milyen nyelvet beszél az adott kultúra. Az előadás néhány udvariassághoz köthető nyelvi jelenséget mutat be, és összehasonlítja a rájuk vonatkozó szabályokat Franciaországban, a kanadai Québecben és Fekete-Afrika frankofón országaiban.

 

 

Miért lett Nobel-díjas Annie Ernaux?

 

Időpont: 11:30 – 11:50

Terem: I. nyelvi labor

Előadó: Dr. Gyimesi Timea

 

2022 októberében a Svéd Királyi Akadémia Annie Ernaux francia írónőnek ítélte az irodalmi Nobel-díjat. A francia Nobel-díjasok közt ő az első nő, aki elnyerte ezt a kitüntető díjat. A minielőadás a most 82 éves írónő életművébe kínál rövid betekintést.

 

 

Egy XVII. századi francia festő életművének rejtélyei

 

Időpont: 12:00 – 12:20

Terem: I. nyelvi labor

Előadó: Dr. Kovács Katalin

 

A XVII. században élt francia festő, Georges de La Tour munkássága közel háromszáz évig feledésbe merült, képeit más művészeknek tulajdonították. A festő életművét csak a XX. század elején fedezték fel. Az előadás a légy és a bolha motívumán keresztül Georges de La Tour néhány festményén vizsgálja az alig észrevehető részlet szerepét.



Tudj meg többet a szervezőről és a szakról itt!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_32

Kasza Péter az SZTE BTK Klasszika-Filológia és Neolatin Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, az SZTE Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola Neolatin Programjának vezetője, valamint az SZTE és az OSZK közreműködésével létrejött Kulcsár Péter Historiográfiai Kutatócsoport vezető kutatója. Magyar történelem Bécsből nézve - Wolfgang Lazius elfeledett történeti műve című akadémiai doktori értekezését 2023 szeptemberében védte meg. Kasza Péterrel az értekezés részleteiről, a tudományos pályájának kezdetéről, jelenlegi és jövőbeni kutatásairól és a tanításról beszélgettünk.