Germanisztika BA, német nyelv és kultúra tanára

Miért hatnak ránk érzelmileg nem létező irodalmi alakok?


Időpont: 10:30 – 10:50

Terem: Német Irodalmi Szeminárium (NISZ 1)

Előadó: Dr. Szabó Erzsébet


Az előadás az irodalmi szövegek olvasásának egyik legfontosabb jellemzőjére, az irodalmi szövegek intenzív érzelmi hatására világít rá. Az órán arra keressük a választ, miért reagálunk a nem létező szereplők sorsára úgy, mintha léteznének.

 


Játékos memória- és koncentrációfejlesztő gyakorlatok tolmácsoláshoz


Időpont: 11:30 – 11:50

Terem: Német Irodalmi Szeminárium (NISZ 1)

Előadó: Dr. Horváth Márta


A konszekutív tolmácsolás nagy mértékben igénybe veszi a tolmács figyelmét, memóriáját és nagy koncentrációt igényel. Ezért a tolmács órákat rövid játákos memória- illetve koncentrációfejlesztő gyakorlatokkal kezdjük, melyekkel egyúttal a szókincset is fejlesztjük. A bemutatón ezekből a játékos feladatokból adok egy kis ízelítőt.

 

 

Az igazi Grimm mesék / Die wahren Volksmärchen der Gebrüder Grimm


Időpont: 12:00 – 12:20

Terem: Német Irodalmi Szeminárium (NISZ 1)

Előadó: Dr. Szabó Judit


A minióra a mese műfaját állítja a középpontba és ezen a kerettémán belül a német népmesék gyűjtésének és feldolgozásának módját vizsgálja. Az óra végén a hallgatók egy-egy ismert Grimm mese kapcsán rövid betekintést nyernek a különböző szövegvariációkba és az egymástól eltérő magyar műfordításokba.



Tudj meg többet a szervezőről és a szakról itt!

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.