Bibó István a politikai hisztériákról


Időpont: 2021. április 14., 18 óra

 

Bibo_IstvanBibó István munkásságában a fasizmusról, a nacionalizmusról és az antiszemitizmusról kialakított felfogása központi helyet foglal el. E nézeteinek közös elméleti alapját a politikai hisztériáról szóló, társaslélektani ihletésű történeti koncepciója alkotja. A politikai hisztéria Bibónál a politikai egyensúly hiánya, ami traumatikus élmények, a demokratikus fejlődés krízisei nyomán alakul ki, és hatalomkoncentrációval párosuló vezetési válságot eredményez. Jellemzője, hogy a politikai döntések, a politikai kultúra és a politikai szocializáció terén mind a realitáshoz való viszony, mind pedig az értékvilág megzavarodását idézi elő, és hamis alternatívák mentén szerveződő, kezelhetetlen konfliktusokat eredményez a bel- és külpolitikában egyaránt.

 

 


Balog_IvanBalog Iván (Budapest, 1956) szociológus az SZTE BTK egyetemi docense, a Bibó István Szellemi Műhely alapító tagja. 1979-ben Szegeden jogi diplomát szerzett. Szociológiából 1990-ben az ELTE-n diplomázott, 2004-ben ugyanitt PhD-fokozatot kapott, 2011-ben pedig habilitált. Főbb kutatási területei Bibó István munkássága, a zsidó identitás és az antiszemitizmus, illetve az ifjúságszociológia. Fontosabb munkái: Politikai hisztériák Közép-és Kelet-Európában. Bibó István fasizmusról, nacionalizmusról, antiszemitizmusról. Argumentum Kiadó, Bibó István Szellemi Műhely, Budapest, 2004; Bibó István recepciója – Politikai átértelmezések. Argumentum Kiadó, Bibó István Szellemi Műhely, Budapest, 2010.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Szántai Levente, a BTK Pszichológiai Intézetének végzett hallgatója és Rudisch Ferenc Martin, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék volt diákja Pro Scientia Aranyérem kitüntetésben részesültek, kiváló tanulmányi munkájuknak és az OTDK-n elért sikereiknek köszönhetően. Az aranyérmet 2021. november 24-én ünnepélyes keretek között vehették át.