AE_majd_7_plak_kep

A Sehol

Bodor Ádámmal Bencsik Orsolya beszélget


unnamedBodor Ádám (1936) erdélyi magyar író, 1982-ben települt át Magyarországra.

A Magvető Könyvkiadó egykori felelős szerkesztője. Kisepikai műveivel egészen egyedülállót alkotott a magyar irodalomban.

Az érsek látogatása c. regényéből Kamondi Zoltán készített Dolina címen filmet.

Főbb díjai: a Román Írószövetség Próza Díja, Kritikusok Díja, József Attila-díj, Déry Tibor-jutalom, Krúdy Gyula-díj, Kortárs-nívódíj, Márai Sándor-díj, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja, Kossuth-díj, Artisjus Irodalmi Nagydíj, Babits Mihály Alkotói Emlékdíj, Prima Primissima-díj.

 


sehol


,,Bodor Ádám talán nem is regényeket és novellákat ír, hanem történeteket, amelyek időnként, mint a sebes patakok, széles medrű folyóvá állnak össze, máskor pedig a deltatorkolathoz hasonlóan apróbb szigetek, mederrészek, rejtélyes alakzatok alakulnak ki a folyam körül. A Sehol hét elbeszélése, abszurd balladája ilyen delta-történetek füzére. Újabb variációk végnapokra.
Hol van ez a Sehol? Valahol a közvetett közelünkben, a vaktérképek szélén, kollektív tudattalanunk mélyén. A Dvug folyó mocsaras partján, a pitvarszki réten, a Hlinka-tetőn, a maglaviti fegyházban vagy éppen a földrajzi valóságban is létező máramarosi Leordinán. Merthogy a többi hely is létezik: megismerjük természeti sajátosságaikat, legerősebb törvényeiket. Temetések és találkozások, árulások és menekülések, háromszögek és mindenféle bonyodalmak. Atombomba az éjszakában. Bodor Ádámnak a kései Beckettet idéző elbeszélései csavarokban és fordulatokban gazdag történetek, elképesztő nyitásokkal és a legváratlanabb végjátékokkal a véletlenek erejéről.” – olvasható a Sehol (Magvető Kiadó, 2019) fülszövegén.


orsiBencsik Orsolya (1985) vajdasági magyar író, műfordító, az SZTE BTK Filozófia Tanszékének tudományos munkatársa.

Kutatási területe: kisebbségi irodalom, vajdasági magyar irodalom.

Főbb díjai: Sinkó-díj, Szirmai-díj, Sziveri-díj, Gion-ösztöndíj, Móricz-ösztöndíj, Örkény-ösztöndíj, Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

borito

Az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2022. december 12-én nyílt napot tartunk. Korábbi cikkünkben a részletes programról, a nap során folytatott játékunkról és az igazoláskérésről olvashatsz, itt pedig a nyílt napon tartott miniórákkal és a regisztrációs felülettel érkezünk! Az órákra regisztrálni december 8-ig lehet!