A Szomszédok mint (tele)regény és mint valóság – 2018. május 9.


Szilágyi Zsófia


Szilaugyi_ZsoufiaAz MTA Doktora, kutatási területe a 20-21. századi magyar irodalom, kiemelten Móricz Zsigmond és Kosztolányi Dezső munkássága. Szerkesztőként, irodalomkritikusként is tevékenykedik. Artisjus-, Komlós Aladár- és Balassa Péter-díjas.

Eddig megjelent kötetei: „volt benne valami különös“ M. Ju. Lermontov Korunk hőse című regénye; Ferdinandy György; A féllábú ólomkatona (Irodalmi mű-hibák); A továbbélő Móricz; Móricz Zsigmond; Az éretlen Kosztolányi
Az előadás tartalma:

A Szomszédok című teleregényt, amelyet 1987 és 1999 közt sugárzott a Magyar Televízió, 331 részben, gyakran nevezik kultikusnak, foglalkoznak vele médiaelemzők és írók, születnek róla szakdolgozatok, vannak olyan fiatal rajongói, akik még meg sem születtek az indulása idején, miközben nehéz lenne remekműként, vagyis remek sorozatként emlegetni. Az előadás olyan kérdésekre keresi a választ, hogy mit kezdhet ezzel a teleregénnyel egy irodalmár: hogyan kezel a Szomszédok teret és időt, tükröződik-e benne a rendszerváltás, összevethető-e a lakótelepet helyszínnek választó filmekkel és könyvekkel.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS
Friss hírek
2021. április 15.
2021. április 07.
2021. február 05.