Szociális Kompetencia Kutatócsoport (SZKK)

 

Kutatásvezető:

Kasik László habilitált egyetemi

Tagok:

Gál Zita egyetemi adjunktus

D. Molnár Éva habilitált egyetemi docens

Dombi Edina egyetemi tanársegéd

Fejes József Balázs egyetemi adjunktus

Jámbori Szilvia egyetemi adjunktus

Lesznyák Márta főiskolai docens

Szabó Éva habilitált egyetemi docens

Tóth Edit tudományos munkatárs

 

Külső tanácsadók:

Zsolnai Anikó egyetemi tanár

Braunitzer Gábor kutató

Guti Kornél pszichológus

Nagy József professor emeritus

Honlap: https://szkkblog.wordpress.com/

 

A kutatócsoport célja a szociális kompetencia interdiszciplináris (pszichológiai, idegélettani, biológiai, pedagógiai és szociológiai) vizsgálata és fejlesztése. Főbb kutatási területek: különböző szociáliskompetencia-összetevők működése, fejlődése és fejlesztési lehetőségei; a fejlődést meghatározó mediátor- és moderátorváltozók (személyiség, kulturális, családi, iskolai, kortársi hatások) sajátosságainak elemzése; a szociális kompetencia más kompetenciaterületekkel való kapcsolatának feltárása; mérőeszköz-fejlesztés és -adaptálás; óvodai és iskolai segítő-fejlesztő programok adaptálása, kidolgozása és hatásvizsgálata.

Mikor alakult: 2009

Konferenciák:   Szervezésben való részvétel: Óvodások társas viselkedése (2017. november 13. Szeged, Agóra)

Publikációk:

Kasik, L. Fejes, J. B., Guti, K., Gáspár, Cs., & Zsolnai, A. (2017). Social problem-solving among disadvantaged and non-disadvantaged adolescents. European Journal of Special Needs Education, 32(2), 1–16.

Kasik László, Gál Zita, Havlikné Rácz Andrea, Özvegy Judit, Pozsár Éva, Szabó Éva és Zsolnai Anikó (2017): Társas problémák és megoldásuk 3–7 évesek körében. Módszertani segédanyag óvodapedagógusoknak gyakorlatokkal, játékokkal. MOZAIK Kiadó, Szeged.

Kasik László, Vidákovich Tibor, Gáspár Csaba és Tóth Edit (2017): Az SPSI–A hazai adaptálásának eredményei. Magyar Pszichológiai Szemle, 72(2/4), 201–229.

Továbbá 10 hazai és 6 nemzetközi konferencia absztrakt

Friss Hírek

Friss Hírek RSS
Boritokep_11

Robert Menasse osztrák esszé- és regényíró volt az SZTE BTK Osztrák Irodalom és Kultúra Tanszékének vendége, december 5-én. Bombitz Attila, a tanszék vezetője beszélgetett a szerzővel legújabb művei kapcsán Európáról, az Európai Unió paradox működéséről, a vágyott nemzetállamok feletti egységről és a nacionalizmus térhódításáról a teltházas esten. Az esemény a budapesti Osztrák Kulturális Fórum támogatásával jött létre.