„Fáklya” Kutatócsoport

 

Kutatásvezető:

Sipos József címzetes egyetemi tanár

Tagok:

Falusi Norbert, doktorandusz, SZTE Tört. tud. Dokt. Isk.

Pálinkó Attila, történész-demonstrátor, Szeged

Horváth Csaba, doktorandusz, középiskolai tanár

 

A kutatócsoport a hazai historiográfia kritikai irányvonalán és a nemzetközi ’új történet-írás’ leginnovatívabb elemit alkalmazva, az első világháborút követő nagy átalakulás társadalom- mentalitás- és kultúrtörténeti leírásának tudományos lehetőségeivel foglalkozik. Célja továbbá, hogy a témakörrel foglalkozó osztrák, szlovák, ukrán, román, szerb és horvát kutatókkal és kutatási intézményekkel, egy egységes ’közösségtörténeti’ elbeszélését fogalmazza meg.

 

Mikor alakult: 2015. május

Pályázati támogatás: A kutatócsoport eddig pályázati támogatásban nem részesült, tudományos rendezvényei a Történeti Intézet és az Új és Modernkor történeti Tanszék anyagi támogatásával valósultak meg. Jelenleg a ’Megmozdult a világ, 1918-1919’ II. c. rendezvénysorozatuk megvalósításához a Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványhoz nyújtottak be pályázatot, amely jelenleg elbírálás alatt van.

Konferenciák: 2013 Az 1918-as Népköztársaság 95 év múltjából (tanácskozás)

2017 Megmozdult a világ, 1918-1919 (nemzetközi tudományos workshop)

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__34_1

Az alábbiakban Dr. Újfalusi Németh Jenő nekrológját közöljük, amelyet Dr. Szász Géza, az SZTE BTK Francia Tanszékének mundkatársa fogalmazott.