Bezár

Kep99

A Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája

A Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája

2024. szeptember 02.
2 perc

Kep99

A kurzus címe: A Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája

Az óra helye: Bálint Sándor terem (Egyetem u. 2.)

Az óra időpontja: hétfő 16:00-18:00

Az első óra időpontja: 2024. szeptember 9.

 

Az oktatók: Dr. Mód László egyetemi adjunktus, Dr. Simon András egyetemi docens

Az oktatók tanszéke: Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék

Az oktatók elérhetősége: modlaci@gmail.com; asimon@hung.u-szeged.hu

 

A kurzusról:

A félév folyamán a Kárpát-medence szőlő- és bortermeléshez kapcsolódó hagyományokkal, szokásokkal ismerkedünk meg, amelyek változatos formában voltak és vannak jelen borvidékeinken, s tükrözik az ökológiai viszonyokat, valamint a történeti hatásokat. Részletesen foglalkozunk a bor fogyasztásához kapcsolódó kulturális gyakorlatokkal.

 

Részletes, hetekre bontott tematika:

  1. A szőlő- és bortermelés tárgyi világa
  2. A szőlő- és bortermelés szervezeti keretei
  3. Szőlő- és bortermelés építményei
  4. Szőlőhegyi ünnepek, szokások, hiedelmek
  5. Borivási szokások, kocsmák, vendéglők
  6. Borpárlatok, égetett szeszes italok a Kárpát-medencében

 

Kep88


Kötelező olvasmányok:

  • Ambrus Lajos-Csoma Zsigmond-Somlói Lajos (2003). A magyar bor útja a kezdetektől napjainkig. Szombathely
  • Andrásfalvy Bertalan (1957). A vörösbor Magyarországon. Néprajzi Értesítő XXXIX. 49–67.
  • Csoma Zsigmond (1994–1995). Szőlészeti, borászati hagyományok, a megújulás és a közösség kötelékében. (Kapcsolatok, hatások, konfliktusok Dunántúl és Európa között a 17. század végétől a 20. század elejéig.) CENTRÁL–EURÓPA Alapítványi Könyvek 3. Debrecen–Budapest
  • Vincze István (1971). Történeti–néprajzi összehasonlító vizsgálatok a kelet–európai szőlőkultúra körében. Népi kultúra –Népi társadalom V–VI. Budapest, 310–314.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek