A kurzus címe: A Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája
Az óra helye: Bálint Sándor terem (Egyetem u. 2.)
Az óra időpontja: hétfő 16:00-18:00
Az első óra időpontja: 2024. szeptember 9.
Az oktatók: Dr. Mód László egyetemi adjunktus, Dr. Simon András egyetemi docens
Az oktatók tanszéke: Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék
Az oktatók elérhetősége: modlaci@gmail.com; asimon@hung.u-szeged.hu
A kurzusról:
A félév folyamán a Kárpát-medence szőlő- és bortermeléshez kapcsolódó hagyományokkal, szokásokkal ismerkedünk meg, amelyek változatos formában voltak és vannak jelen borvidékeinken, s tükrözik az ökológiai viszonyokat, valamint a történeti hatásokat. Részletesen foglalkozunk a bor fogyasztásához kapcsolódó kulturális gyakorlatokkal.
Részletes, hetekre bontott tematika:
- A szőlő- és bortermelés tárgyi világa
- A szőlő- és bortermelés szervezeti keretei
- Szőlő- és bortermelés építményei
- Szőlőhegyi ünnepek, szokások, hiedelmek
- Borivási szokások, kocsmák, vendéglők
- Borpárlatok, égetett szeszes italok a Kárpát-medencében

Kötelező olvasmányok:
- Ambrus Lajos-Csoma Zsigmond-Somlói Lajos (2003). A magyar bor útja a kezdetektől napjainkig. Szombathely
- Andrásfalvy Bertalan (1957). A vörösbor Magyarországon. Néprajzi Értesítő XXXIX. 49–67.
- Csoma Zsigmond (1994–1995). Szőlészeti, borászati hagyományok, a megújulás és a közösség kötelékében. (Kapcsolatok, hatások, konfliktusok Dunántúl és Európa között a 17. század végétől a 20. század elejéig.) CENTRÁL–EURÓPA Alapítványi Könyvek 3. Debrecen–Budapest
- Vincze István (1971). Történeti–néprajzi összehasonlító vizsgálatok a kelet–európai szőlőkultúra körében. Népi kultúra –Népi társadalom V–VI. Budapest, 310–314.