Jelentkezés doktori képzésre, felvételi eljárás

A Szegedi Tudományegyetemen nappali tagozatos, teljes idejű doktori képzésre lehet jelentkezni. 2016 szeptemberétől a képzés 2+2 éves.

Jelentkezés a doktori képzésre

A doktori iskolák által meghirdetett kutatási témákra lehet jelentkezni május 15-ig, pótfelvételi eljárás esetén augusztus 20-ig, keresztfélévben december 31-ig. Az elektronikus jelentkezés a határidő előtt egy hónappal kezdődhet meg.


Jelentkezés


A jelentkezés feltételei

  • mesterszintű (MA, MBA, MD, MJr, MPharm, MSc) diploma vagy utolsó éves mesterszakos/osztatlan képzéses hallgatói státusz
  • „C” típusú középfokú államilag elismert – középfokú (B2 szintű) általános nyelvi, komplex – vagy azzal egyenértékű nyelvvizsga
  • A 2001. évi LXII. törvény (Kedvezménytörvény) hatálya alá tartozó (horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai) magyar személyek azonos feltétellel vehetnek részt a doktori felvételi eljárásban, így magyar állami ösztöndíjat is kaphatnak, ha elérik a ponthatárt. A Szabályzat IV. fejezetének 25. pontja értelmében az EU polgárait a magyar állampolgárokkal azonos jogok illetik meg.

Felvételi vizsga

A jelentkezők a felvételi vizsga időpontjáról júniusban kapnak értesítést.

A felvételiző pontokat kap

  • a diplomája érdemjegye alapján,
  • az eddigi tudományos eredményeire (például tudományos diákköri eredmények, közlésre elfogadott publikációk),
  • a szóbeli felvételi vizsgára (aminek fő célja a szakmai tájékozottság, a doktori tevékenységre vonatkozó tevek és a nyelvtudás megismerése).
  • Többletpontok kaphatók megadott további idegen nyelvek ismeretére.


A pontszámítás részletei a doktori iskolák és karaik szabályzataiban találhatók.

Felvételt nyert hallgatók

A felvételt nyert pályázók — jogszabályban rögzített esetek kivételével — nappali tagozatos hallgatói jogviszonyba kerülnek. A képzés megkezdéséhez az adott karon be kell iratkozniuk, melynek módjáról és határidejéről értesítést a karoktól kapnak.


A sikeres felvételi vizsgát tett jelentkezők ösztöndíjban részesülhetnek vagy önköltséges képzésben vehetnek részt.

  • Az ösztöndíj összege 2016. szeptemberétől 140.000 Ft az első két évben, 180.000 Ft a második két évben.
  • A önköltség a magyar nyelvű képzésben félévente 80.000 Ft és 500.000 Ft között lehet, függ a választott iskolától/programtól, valamint attól, hogy a képzés során milyen mértékben veszik igénybe az SZTE infrastruktúráját.
  • A önköltség összege csökkenthető egyéni kérelem alapján annak mértékében, hogy a fizetésére kötelezett doktorandusz hallgató milyen mértékben vesz részt az egyetem oktató- és kutató munkájában.

További információk

Hasznos információk találhatók a Szabályzat IV. fejezetének "Felvétel a szervezett doktori képzésbe" részében.

További tájékoztatás a doktori iskoláktól, a kari ügyintézőktől és a Doktori Intézettől is kapható.



Forrás: SZTE Doktori Intézet

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_36

Hetvenhét kutató, köztük az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi kar öt munkatársa vette át 2024 áprilisában az MTA doktora címért járó oklevelet. Az Országos Széchényi Könyvtárban szervezett ünnepélyes átadón várták azon kutatókat, akik kiemelkedő tudományos munkásságukat egy doktori műben összegezték, eredményeik egy kiemelt részét pedig sikeresen megvédték.