borito

94. Ünnepi Könyvhét és 22. Gyermekkönyvnapok Szegeden - Az SZTE BTK-hoz kapcsolódó programok

Szegeden a 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok június 5 és 17. között szervezi meg a Somogyi-könyvtár. Június 8 és 11-e között a különféle intézményekben zajló programok mellett a Dugonics-téren felállított színpadon is számos előadás közül válogathatnak majd az érdeklődők. A beszélgetésekben a BTK oktatói és hallgatói is sokszor feltűnnek majd – hol a moderátor, hol pedig az interjúalany szerepében. A cikkben kiemeltük a karunkhoz kapcsolódó eseményeket, de a teljes programfüzetet is letöltheti.

PROGRAM LETÖLTÉSE


A programokról az Ünnepi Könyhét Szeged honlapján is tájékozódhat: https://konyvhetszeged.sk-szeged.hu/


2023. június 5. (hétfő)

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.
Nagy Sándor uralkodása. Diodóros Történeti könyvtárának 17. könyve (Martin Opitz) – a fordításkötetről Székely Melinda egyetemi docens (SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék) beszélget Illés Imre Áron adjunktussal (SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék).


18.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

So far So Good. Írások Barát Erzsébet köszöntésére – a TNT eBooks új sorozatának első kötetét Annus Irén és Kérchy Anna szerkesztők (SZTE BTK Angol–Amerikai Intézet) mutatják be a szerzők közreműködésével.


2023. június 6. (kedd)

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.

Petneki Katalin Újvidéki emlékképek (Fórum) című kötetéről Pihurik Judit (SZTE Történeti Intézet) beszélget a szerzővel.


18.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.
Tóth I. János (SZTE BTK Filozófia Tanszék) a Demográfiai tél. A modernizáció sötét oldala, valamint az Ökologikus társadalom fenntartható népességgel című köteteiről (Gondolat) Mike Sándor és Weiner Dominik egyetemi hallgatók beszélgetnek a szerzővel.


2023. június 8. (csütörtök)

17.45 – Dugonics tér, színpad

Czibolya Marietta, Lázárné Csernus Anikó, Bognár Edmond és Kovács Annabella, az SZTE olvasásnépszerűsítői „falják” a könyveket. Recenziókat írnak, könyvklubot vezetnek, rendszeresen írnak olvasmányélményeikről. Beszélgetőtársuk Bobkó Anna újságíró.


2023. június 9. (péntek)

18.00 – Dugonics tér, színpad
Réz András Para (Trend) című regényének bemutatója. A szerzővel Sághy Miklós, a Szegedi Tudományegyetem Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszékének vezetője beszélget.


18:00 – SZTE BTK Radnóti Cafe

Veszprémi Szilveszter költő, blogger, közösségszervező Helyek, ahol rám öröm vár (Prae) című művéről Lázárné Csernus Anikóval (SZTE NKI Alma Mater) beszélget.


18.45 – Dugonics tér, színpad

Két cápa ugatSzilasi László faggatja Orcsik Rolandot készülő regényéről, hogy mikor jelenik meg a második regénye, valóban második-e vagy már a harmadik, esetleg a negyedik, illetve hány cápa úszkál majd benne, és hogy mi mindent tervez még az élete végezetéig és azon túl is.


19.30 – Grand Café
Szijj Ferenc: Ritka események (Magvető) – kötetbemutató a Ráolvasás zenés irodalmi sorozat keretében. A szerzővel Mikola Gyöngyi irodalomtörténész, az SZTE BTK Orosz Filológiai Tanszék munkatársa beszélget. Zenél: Szokola Vince. Helyszíni belépő: 1000 Ft.

Az est folytatásában Trottel-koncert. A Trottel 1989 óta van úton. Több mint 1500 koncerttel a hátuk mögött, széles körben turnéztak Európa-szerte. Utolsó albumuk, a ’Trottel a Talayapa Project’ tavaly jelent meg szaxofon, aerofon vokál, elektromos dob és basszusgitár felállással.


2023. június 10. (szombat)

18.00 – Grand Café
Moderátorok estje a Grand Caféban.
Kerekasztal-beszélgetés a gyűrött jegyzetek, az intenzív preparáció és a kérdezési praktikák birodalmában jártas szakmabeliek részvételével, akiknek gyakran szépírói köntösből kell moderátori gúnyába bújniuk.
Az est vendégei: Bencsik Orsolya, Borbíró Aletta, Klajkó Dániel és Veszprémi Szilveszter.
A beszélgetést követően Alex Kelman zenész és a Naqoy zenekar kettős koncertje várja az érdeklődőket. Az esemény belépő megváltásával látogatható.


18.00 – ZUG Színházi és Összművészeti Tetthely

Több mint „felolvasóest” – Benkő Imola Orsolyát (SZTE Színház- és Drámatudomány OT) írói indulásáról és készülő munkáiról kérdezi Újszászi Ilona újságíró. Közreműködnek a Homo Ludens Project művészei: Csurgóné Benkő Zsuzsa, Nahóczki Viktor és Szilágyi Szabolcs.


2023. június 11. (vasárnap)

17.00 – SZAB-székház

Kalmár Melinda Korporatív, szovjet, hibrid című könyvének bemutatóján a szerzővel Baráth Katalin (SZTE BTK Jelenkortörténeti Tanszék) beszélget.


2023. június 12. (hétfő)

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.
A. Sajti Enikő „Kis Bácskából süvít a szél…” Összeomlás, hatalomátvétel, kisebbségpolitika a Délvidéken 1918–1947 (Kronosz) című kötetének bemutatóján a szerzővel Vukman Péter László (SZTE BTK Újkori Egyetemes Történeti és Mediterrán Tanulmányok Tanszék) és Pihurik Judit (SZTE BTK Történeti Segédtudományok Tanszék) beszélget.


16.00 – SZAB-székház

Fejezetek a 20. század történetéből – a Jelenkortörténeti Tanszék munkatársainak új könyvei című sorozat keretében Tomka Béla, Tamás Ágnes, Bencsik Péter és Baráth Katalin egy-egy kötete kerül bemutatásra. Moderátor: Baráth Katalin.


2023. június 13. (kedd)

16.00 – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Aud.Min.
A Szécsi Gábor és Tóth I. János szerkesztésében megjelent Társadalom a világjárvány hálójában (Gondolat) című tanulmánykötetről Tóth I. János (SZTE BTK Filozófiai Tanszék) beszélget Szabó Tiborral (SZTE JGYPK) és a kötet szegedi szerzőivel.


16.00 – Radnóti Cafe, SZTE BTK

A Fidele Signaculum: Írások Szőnyi György Endre tiszteletére című kötetet a szerkesztők – Kiss Attila, Matuska Ágnes és Péter Róbert (SZTE BTK Angol–Amerikai Intézet, Angol Tanszék) – ajánlják az olvasók figyelmébe, az ünnepelt részvételével.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_35

Tavasszal is meghirdette az SZTE NKI Kulturális Irodája a Hallgatói Művészeti Versenyét, amelyre több kategóriában jelentkezhettek a tehetséges hallgatók: az eredményhirdetésen kiderült, a meghirdetettek közül majdnem minden kategóriában értek el helyezést BTK-s hallgatók is, nem egy esetben első helyen végeztek.


Néhány nappal később az ugyancsak az SZTE NKI által szervezett „A Szegedi Tudományegyetem és a Nobel-díj” alkotói pályázat díjkiosztójára is sor került, ahol az egyik első díjat szintén egy BTK-s hallgató kapta meg, személyesen Karikó Katalintól.