Újlatin nyelvek és kultúrák - francia szakirány BA

Társalgási szokások a 17. századi francia királyi udvarban: mit tudunk meg egy 400 éves babanaplóból?

 

Időpont: 10:30–10:50

Terem: Zolnai Béla terem

Előadó: Dr. Gécseg Zsuzsanna

 

Kit tegezett, kit magázott a 17. század elején a 3 éves trónörökös, és hogyan szólította meg a környezetében élőket? Hogy lehet az, hogy a kis trónörökösnek és testvéreinek egészen 5-6 éves korukig nem volt keresztnevük? XIII. Lajos nevelője, Jean Héroard egy egészen kivételes dokumentumot hagyott ránk, egy 400 éves babanaplót, amelyet elképesztő részletességgel vezetett a trónörökös születésétől 27 éves koráig. Az előadás e babanapló alapján villant fel néhány érdekességet a 17. század társalgási szokásaiból.

 

 

Interaktív francia nyelvóra

 

Időpont: 11:00–11:20

Terem: Zolnai Béla terem

Előadó: Dr. Farkas Ildikó

 

Az interaktív minióra célja a résztvevők meglévő francia nyelvi ismereteinek és készségeinek megmozgatása kreatív és motiváló francia nyelvi feladatok megoldására.

 

 

A XVIII. századi Párizs szaga Louis Sébastien Mercier Tableau de Paris című műve alapján

 

Időpont: 11:30–11:50

Terem: Zolnai Béla terem

Előadó: Dr. Kovács Katalin

 

Az előadás Louis Sébastien Mercier Tableau de Paris [Párizs képe] című műve alapján a francia főváros XVIII. század végi irodalmi megjelenítésére tesz kísérletet. A Mercier művében felvázolt városkép-töredékek az érzéki benyomásokat: a látványt, a hangokat, és mindenekelőtt a szagokat írják le a XVIII. századi Párizsban. Az olvasónak az az érzése, mintha az író számos egyéb téma mellett a város „szagtérképét” is felvázolná. Az előadásnak az a fő célja, hogy – az érzékek közül méltatlanul háttérbe szorított szaglás szerepét kiemelve – bemutassa, milyen lehetett a nagy francia forradalom előtti Párizs.

 

 

Francia katonák Szegeden
 

Időpont: 12:00–12:20

Terem: Zolnai Béla terem

Előadó: Dr. Szász Géza

 

Francia katonák Magyarország területén, és különösen Szeged környékén már a középkor óta jelen voltak, keresztes lovagok, zsoldosok vagy kémek személyében. E közös történetben különösen kiemelkedő jelentőségű Szeged 1918-ban kezdődő francia „megszállása”. Az előadás a megszállás történetét, kulturális és politikai eredményeit, valamint a franciák és a szegediek között kialakult kapcsolatot mutatja be.

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

lepjuk_meg__esemeny_borito

Az idei SZTE Alma Mater mozgást ösztönző kihívása a Nobel-díjas Karikó Katalin előtt tiszteleg. Járjuk be közösen életének fontos helyszíneit virtuálisan!