fb_card

A THE rangsora szerint a SZTE-n van a világ egyik legjobb bölcsész- és társadalomtudomány képzése

A Szegedi Tudományegyetem idén is a világ legjobb egyetemei között szerepel a Times Higher Education szakterületi rangsorain. A legfrissebb értékelések alapján a bölcsészet- és társadalomtudomány kategóriába is bekerült az SZTE, és továbbra is jó pozíciókat foglal el a pszichológia, az egészségtudományok, az élettudományok, az élettelen természettudományok és az informatikai tudományok területein.

A Times Higher Education (THE) 2022. október 25-én publikált szakterületi rangsorait az összesített világranglistáéhoz hasonló szempontok alapján állították össze: az oktatási és kutatási környezet, az idézettség, az ipari bevételek és a nemzetközi orientáció alapján mérték (diszciplínánként eltérő súlyozás mentén) a felsőoktatási intézmények teljesítményét. Az idei tudományterületi listák összeállításakor az előző évekhez hasonlóan 11 szakterületen közölte értékelését a THE.

Erős teljesítményt mértek a rangsor készítői a szegedi egyetemen bölcsészet- és társadalomtudományok (Arts and Humanities) területen: az SZTE idén először bekerült ebbe a THE kiválósági rangsorba is, világviszonylatban az 501-600. helyen szerepel.

A pszichológia (Psychology) szakterületi lista a pszichológia és alkalmazott területein (klinikai, sport stb.) végzett nemzetközileg releváns munkát folytató intézményeket értékeli, a Tisza-parti universitas itt sikeresen őrzi 501+ helyezését.

Az egészségtudományokhoz (Clinical and Health) kapcsolódó idei toplistán a 601-800. helyen áll az SZTE, a rangsor az orvosi, a fogorvosi, illetve gyógyszerészeti és más egészségtudományi területeken folyó tudományos és képzési tevékenység értékelése alapján áll össze.

Az élettudományok (Life Sciences) szakterületi listáján a világ top felsőoktatási intézményei között ugyancsak a 601-800. helyet tudhatja magáénak a Tisza-parti universitas. A lista összeállításakor – többek között – a mezőgazdasági, biológiai és sporttudományi területeken végzett tudományos és oktatómunkát értékelték.

Az élettelen természettudományok (Physical Sciences) területén a THE rangsora a matematika és statisztika, a kémia, a fizika és csillagászat, a földrajz és földtudományi diszciplínák eredményeit veszi figyelembe. Ebben a listában idén a 801-1000. helyen végzett a szegedi egyetem.

Az informatikai tudományok (Computer Sciences) területén a rangsor az informatikai tudományok és a határterületi diszciplínák eredményeit veszi figyelembe, itt a 801+ helyet tudhatja magáénak az SZTE.

 

SZTEinfo

Friss Hírek

Friss Hírek RSS

boritokep__12_

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Pszichológiai Intézete ügyvivő szakértő/intézeti ügyintéző munkatársat keres, határozatlan idejű munkaviszonyra.


Jelentkezési határidő: 2024. április 10. (szerda)