Általános Nyelvészeti Tanszék programjai a Kutatók Éjszakáján


Fejlesztés a mesék nyelvén


Helyszín: BTK Kari konferenciaterem

Időpont: 2021. 09. 24. 17:00-17:50

Előadók: dr. Papp Melinda, dr. Ivaskó Lívia

A program rövid leírása: Hogyan fejlesztenek minket a mesék? Mi is az a meseterápia? Ismerd meg a mesék világát, és légy részese mesés, interaktív előadásuknak!

A program hosszabb leírása: Miért is annyira hasznosak számunkra a mesék? Hogyan segíthetnek ezek az évszázados, vagy akár évezredest tudást őrző történetek gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt? Hogyan érdemes egyáltalán mesét mondani? - Többek között ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni , de korántsem szokványos formában! Bevonjuk az érzékszerveinket, játszunk, és közösen egy kicsit el is repülünk a mesék birodalmába. Szeretettel várunk mindenkit erre a mesés utazásra!

A programot tartó személy rövid, érdekes bemutatkozása: Dr. Papp Melinda meseterapeuta, nyelvész, kommunikációs szakértő. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán dolgozik oktatóként és kutatóként. Az intézmény Nyelvtudományi Doktori Iskolájában 2021 májusában védte meg doktori disszertációját, melyben nagy hangsúlyt fektetett a különböző mesemondási stratégiák és meseterápiás beszédhelyzetek vizsgálatára.

Dr. Ivaskó Lívia egyetemi docens a Szegedi Tudományegyetem, Általános Nyelvészeti Tanszékén, a Fejlődéses és Neuropragmatikai Kutatócsoport vezetője. Elsősorban kognitív szemléletű kísérletes nyelvészettel foglalkozik, főként neurolingvisztikai és neuropragmatikai kérdésekre fókuszálva. Mind az emberi nyelvhasználat elsajátításának vizsgálatakor, mind pedig a szerzett zavarokból kialakuló nyelvi, nyelvhasználati deficitek megismerésekor törekszik a kapott eredmények terápiás vonatkozásainak megtalálására.

A programot tartó személy elérhetőségei: pappmelinda54@gmail.com, ivasko@hung.u-szeged.hu


Álhír-vadászat


Helyszín: BTK Kari konferenciaterem

Időpont: 2021. 09. 24. 18:00-18:50

Előadók: SZTE Pragmatika Hallgatói Kutatóműhely

A program rövid leírása: Az online átverések pragmatikai vizsgálata, tippek az álhírek felismeréséhez

A program hosszabb leírása: "Az online térben nagyon gyakran találkozhatunk olyan cikkekkel, amelyek pénzt csalnak ki az olvasótól. Elhitetik a felhasználóval, hogy egy kihagyhatatlan, soha vissza nem térő lehetőség van a kezükben, amit ha visszautasítanak, örök életükben bánni fogják. Programunk első előadása arra keresi a választ, hogy milyen pragmatikai, nyelvhasználati stratégiákat, kisebb odafigyeléssel könnyen felismerhető nyelvi jegyeket tartalmaznak az átverős oldalak és az álhírek általában.

A második előadás az áltudományos konteók világába enged betekintést. A hozzánk betévedőknek lehetséges magyarázatokkal szolgálunk majd a kategória kialakulásáról, egyes szavak etimológiájának meghamisításáról, illetve megismertetjük őket azzal a tudományos eljárással is, ami által valóban kimutatható, ha két nyelv rokoni kapcsolatban áll egymással. Mindenkinek ajánljuk, aki készen áll az “őstörténeti csodabogarak” nyomába eredni velünk, hogy együtt rántsuk le a leplet a konteók hamis világáról. Te felismered őket?"

A programot tartó személy rövid, érdekes bemutatkozása: Az SZTE Pragmatika Hallgatói Kutatóműhely 2020 szeptemberében alakult meg Prof. Dr. Németh T. Enikő vezetésével és néhány hallgatóval. A kezdetek óta egyetemi oktatókkal és hallgatókkal bővült a csapat. A műhely célja olyan nyelvhasználati témák kutatása, amelyek társadalmi szinten is hasznosíthatók. A jelenlegi kutatási területük az online térben megjelenő írásbeli álhírek nyelvi, nyelvhasználati jellemzőinek, sajátosságainak feltárása, kategorizálása.

Az előadáson a kutatóműhely tagjai közül Kovács Pál, Őrő Emese, Tar Cintia és Vértes Imre szerepel.


Vajon Önt is manipulálják? Segítünk a végére járni!


Helyszín: BTK Kari konferenciaterem

Időpont: 2021. 09. 24. 19:00-19:40

Előadók: dr. Árvay Anett és Biró Róbert

A program rövid leírása: Félinformációk, megtévesztő reklámok ömlenek ránk nap mint nap. Tényleg manipulálható bábok vagyunk, vagy megtanulhatjuk felvértezni magunkat a kritikus gondolkodás eszköztárával? Ennek járunk utána egy interaktív előadás keretében.

A program hosszabb leírása: "Félinformációk, megtévesztő és csábító reklámok ömlenek ránk nap mint nap. Tényleg manipulálható bábok vagyunk, vagy megtanulhatjuk felvértezni magunkat a kritikus gondolkodás eszköztárával? Ennek járunk utána egy interaktív előadás keretében.

Előadásunkban áttekintjük a leggyakrabban előforduló manipulációs és meggyőzési stratégiákat, majd hétköznapi szituációkat és reklámokat elemzünk a közönség bevonásával. Rámutatunk, hogy a kritikus gondolkodás jól fejleszthető, és segít tisztábban látni a hátsó szándékokkal és elhallgatásokkal teli médiakommunikáció világában."

A programot tartó személy rövid, érdekes bemutatkozása: Dr. Árvay Anett, nyelvész, hungarológus, az SZTE adjunktusa. Doktori disszertációját a meggyőzés és manipuláció elméletéből és gyakorlatából írta. Kutatásaiban többek között a reklámok és a hétköznapi kommunikáció befolyásolási stratégiáit veszi górcső alá.

Biró Róbert az SZTE harmadéves magyar-történelem szakos tanárjelöltje, a Pragmatikai Hallgatói Kutatóműhely tagja. Érdeklődési és kutatási területe a manipuláció megjelenése az osztálytermi kommunikációtól az álhírekig.

A programot tartó személy elérhetőségei: anett.arvay@gmail.com


Gesztus és ami mögötte van - Testbeszédolvasás kezdőknek


Helyszín: BTK Kari konferenciaterem

Időpont: 2021. 09. 24. 19:40-20:20

Előadók: Szabó Éva és Császár Dorina

A program rövid leírása: Az előadás izgalmas testbeszédelemzésre invitálja az érdeklődőket, bemutatja a nem verbális

kommunikáció tulajdonságait, a testbeszéd és a beszéd viszonyát, együttes elemzéssel pedig

megtanítja, miképp olvashatunk a gesztusokból.

A program hosszabb leírása: Vajon miért mond mást a száj és mást a test? Vajon miért gesztikulálunk, ha a szavainkból is megértenének minket? Észrevesszük-e a testi jelzésekből, hogy megtévesztenek minket? Az előadás izgalmas testbeszédelemzésre invitál minden érdeklődőt, aki megismerkedne a nem verbális kommunikáció alapjaival, a testbeszéd és a beszéd viszonyával, egyúttal elsajátítaná a gesztusok rendszerét. Ezzel az előadással betekintést nyerhetnek abba, hogy milyen nyelvészeti módszerekkel elemezhetjük a testbeszédet, mire érdemes figyelnünk, mit jelentenek bizonyos gesztusok. Az előadás során pedig együttes elemzéssel megtanítjuk, hogy miképp is olvashatunk a gesztusokból.

A programot tartó személy rövid, érdekes bemutatkozása: Szabó Éva a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának Nyelvtudományi Doktori Iskolájának Elméleti Nyelvészet programjában végett, jelenleg a doktori értekezését írja a nyelvi benyomáskeltés témaköréből. Érdeklődési területe a politikai diskurzusok elemzése, a (nyelvi) benyomáskeltés és a nem verbális kommunikáció.

Császár Dorina 2021 júniusában szerzett kommunikáció-és médiaszakértő diplomát az SZTE BTK kommunikáció-és médiatudomány mesterképzésén, humán kommunikációkutatás specializáción. Szakdolgozatát az elfogultság-elméletekből kiindulva, interjúztatók kommunikációjának multimodális elemzéséből írta. Érdeklődési területe az audiovizuális műsorokban megjelenő kommunikációs megnyilvánulások multimodális elemzése.

A programot tartó személy elérhetőségei: szalayeva0823@gmail.com


Ugye, értjük egymást?


Helyszín: BTK Kari konferenciaterem

Időpont: 2021. 09. 24. 20:20-21:00

Előadó: Mezőlaki Regina

A program rövid leírása: Mi jellemezheti a sikeres kommunikációt, amennyiben autista és nem autista személyek között történik az interakció?

A program hosszabb leírása: A programban bemutatott kutatás során autizmussal élő felnőttekkel, illetve autista személyekkel foglalkozó szakemberekkel készült interjúk alapján próbáltam megfejteni, hogy mitől sikeres a kommunikáció, és vajon mi az ára a sikernek. Milyen korlátokkal találjuk magunkat szembe egy interakció során, és egyáltalán mit nevezhetünk sikernek?

A közönség betekintést nyerhet abba, hogy hogyan gondolkozunk a sokunk számára olyan mindennapinak tűnő cselekvésről, mint a kommunikáció.

A programot tartó személy rövid, érdekes bemutatkozása: Mezőlaki Regina a Szegedi Tudományegyetem Nyelvtudományi Doktori Iskolájának doktorandusza.

A Fejlődéses és Neuropragmatikai Kutatócsoport keretein belül végzett doktori kutatásai során a neurotipikus és autista személyek közötti interakció sajátosságait vizsgálja.

A programot tartó személy elérhetőségei: mezolakir@hung.u-szeged.hu


És ha nem beszél? – Bevezetés az augmentatív és alternatív kommunikáció világába


Helyszín: BTK Kari konferenciaterem

Időpont: 2021. 09. 24. 21:00-21:50

Előadó: Pánczél Zsófia

A program rövid leírása: Hogyan tudunk kommunikálni azokkal, akik nem beszélnek? Az interaktív előadás ennek mutatja be néhány lehetséges módját.

A program hosszabb leírása: A program résztvevői betekintést nyerhetnek a nem vagy alig beszélő – komplex kommunikációs igényű – személyekkel való kommunikáció világába. Az előadás célja, hogy szituációs játékok és valós példák segítségével bemutasson néhány helyzetet, amely a mindennapi életben nehézséget jelent – a megoldásokat pedig együtt keresse a közönséggel.

A programot tartó személy rövid, érdekes bemutatkozása: Pánczél Zsófia az SZTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájának PhD-képzése után egy vidéki iskola autista tagozatára került tanárként. Jelenleg iskolások és óvodások augmentatív és alternatív kommunikációs oktatását végzi. Ehhez kapcsolódik kutatási témája is: a nem vagy alig beszélő autizmus spektrumzavarral élő személyek kommunikációja.

A programot tartó személy elérhetőségei: kisfoldi.zsofia@gmail.com


Friss Hírek

Friss Hírek RSS

Boritokep_39

Az SZTE BTK-n 2024. július 6-án tartjuk a nyári diplomaosztót, amelyen több száz diák és hozzátartozóik vesznek majd részt. A februári eseményen egyik hallgatónknak már lehetősége volt a bemutatkozásra, és a pozitív visszajelzések tükrében ezt a hagyományt szeretnénk is folytatni: hogy egy BTK-s hallgató, oktató vagy dolgozó előadásával búcsúztassuk el a diplomájukat megszerző diákokat!


Ha tehetséges vagy valamiben és szívesen megmutatnád ezt egy több száz fős közönség előtt, olvasd el a részleteket, és jelentkezz június 9-ig!